Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
Decreet lokaal bestuur
Alle gemeenten in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht.
Beleidsmatige opdracht
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het werkingsgebied vereist.
Operationele opdracht
De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Rudi Seghers voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad. Mevr. Saskia Beeckmans wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger: Rudi Seghers krijgt 8 ja-stemmen
Guy Derijcke krijgt 7 ja-stemmen
Plaatsvervanger: Saskia Beeckmans krijgt 15 ja-stemmen
Artikel 1: Dhr. Rudi Seghers, schepen, wordt, bij geheime stemming, aangeduid als effectieve vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied Zennevallei.
Artikel 2: Mevr. Saskia Beeckmans, schepen, wordt, bij geheime stemming, aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied Zennevallei.
Artikel 3: De vertegenwoordiger in de toewijzingsraad wordt bijgestaan door de algemeen directeur. Het schepencollege is bevoegd om naargelang de mogelijkheden op ambtelijk niveau een ander personeelslid aan te duiden.