Naar aanleiding van het versturen van de agenda voor de gemeenteraad van heden ontving het lokaal bestuur onderstaande vragen van de mandatarissen.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad art. 11 §3.
Enig artikel: De volgende antwoorden op de mondelinge vragen worden geformuleerd:
Mondelinge vragen vanwege S. Geerts, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Vanuit Aquafin werd hiervoor vrij recent reeds een initiatief genomen. Maar eerder een geleid bezoek ter plaatse op de KWZI, dan een begeleid bezoek naar het waterzuiveringsstation.
Aquafin bouwde recent de kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie (KWZI) in Heikruis. De werken zijn uitgevoerd en de installatie werden in gebruik genomen. Om de bewoners de kans te geven de nieuwe installatie te bezichtigen en vragen te stellen, organiseerde Aquafin en de gemeente Pepingen een burenbezoek op de KWZI, welke is doorgegaan op woensdag 19 februari 2025. De vraag zal gesteld worden aan Aquafin gezien vermoedelijk dit mogelijks organisatorisch voor Aquafin niet zo evident is naar het inschakkelen van personeel en gelet de veiligheidseisen bij het betreden van de KWZI site.
Antwoord vanwege schepen, Hanneke Agneessens:
In het kader van de geplande leefweken hebben we eind januari samengezeten met de hoofdleiding en volwassenbegeleider om de lokalen te controleren of alles naar behoren functioneerde. We merkten op dat één van de toiletten al maanden, zelfs een jaar, buiten werking was en dat de spoelbakken van de toiletten niet goed functioneerden waardoor de toiletten gemakkelijk verstopten. Daarnaast was er al geruime tijd geen warm water meer in de chirolokalen en werkte de verwarming tijdens de winterperiode al enkele weken niet. Ook blijkt het dak van het leidingslokaal al een aantal jaren te lekken. We hebben de noodzakelijke herstellingen onmiddellijk laten uitvoeren, zodat de sanitaire basisvoorzieningen voor het verblijf van de kinderen tijdens de leefweken in orde zijn.
Wat we ons hierbij afvroegen was: waarom heeft het zo lang geduurd om deze problemen vast te stellen? Was er geen periodiek overleg met de Chiro? Wij hebben nu alles binnen één week moeten regelen en laten herstellen.
Antwoord vanwege burgemeester Peter Van Cutsem:
Er bestaat zoiets als persvrijheid. Ik heb simpelweg gedeeld tot welke vaststellingen we tijdens het overleg met de Chiro zijn gekomen en tevens de vraag gesteld waarom de herstellingen van deze basisbehoeften zo lang hebben geduurd.
Mondelinge vragen vanwege S. Beeckmans, gemeenteraadslid LVB-fractie:
We zijn niet op de hoogte van deze opdracht aan AACON. We lezen “voor de overdracht”. Ik denk dat je bedoelt “voor de bestuurswissel” . Een overdracht is er niet geweest. Mocht er een overdracht geweest zijn, hadden we dit misschien wel kunnen opvolgen.
Bij navraag bij de coordinator omgeving blijkt dat er geen formele opdracht werd gegeven aan AACON omdat er nog eventueel andere wijzigingen mee opgenomen moeten worden.
Zie artikel Persinfo: https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/2000-vlaamse-schoolgebouwen-geclassificeerd-als-niet- asbestveilig/62297
Wat is de situatie in de Pepingse scholen?
Antwoord vanwege schepen, Hanneke Agneessens:
Aangezien dit geen gemeentelijke gebouwen zijn, kunnen we hierop geen antwoord geven.
Om toch ergens een respons te kunnen bieden kunnen we wel zeggen dat de scholengroep de ouders wil gerust stellen en dat ze een duidelijk plan hebben voor het verwijderen van de asbest maar dat dat uiteraard interne keuken is van de scholengroep zelf.
Mondelinge vraag vanwege J. Peetroons, gemeenteraadslid LVB-fractie:
De dammen met kokosbalen die langs verschillende landbouwpercelen zijn aangelegd om het afstromend water en sediment deels op te vangen, vertonen een zorgwekkende achteruitgang. Op meerdere locaties zijn de kokosbalen ingezakt en hebben ze hun oorspronkelijke vorm en functie grotendeels verloren. Hoewel kokosvezel een natuurlijk en duurzaam materiaal is, lijkt de structuur van de balen te verzwakken, waardoor ze hun opslorpend vermogen verliezen. Dit heeft tot gevolg dat modder zich ophoopt op het naastgelegen fietspad, wat niet alleen het fietscomfort, maar ook de verkeersveiligheid in het gedrang brengt.
Gezien het belang van deze dammen voor waterbeheer en erosiebestrijding, lijkt een evaluatie en eventueel onderhoud noodzakelijk. Ik wil daarom graag deze problematiek aankaarten en bespreken welke maatregelen genomen kunnen worden om de effectiviteit van deze structuren te herstellen.
Antwoord vanwege schepen Kristof De Cuyper
Aan welke maatregelen had de vraagsteller gedacht? En waarom werden deze niet toegepast en/of uitgevoerd tijdens de vorige legislatuur om deze problematiek toen reeds aan te kaarten en/of aan te pakken. We nemen kennis van de melding en communiceren dit intern naar de diensten.
Mondelinge vragen vanwege E Timmermans, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Antwoord vanwege Peter Van Cutsem, burgemeester:
Een kleine verduidelijking: de problemen over de defecte openbare verlichting en schade aan de kabels door ingroeiende takken werd door Fluvius al op 29 augustus 2024 gemeld. Vervolgens werd door jullie op 2 december 2024 een aannemer toegewezen. Op dat moment heeft het schepencollege echter beslist dat het dossier eerst grondig met de verzekering moest worden besproken voordat de snoeiwerken konden starten.
Als je de verslagen van het huidige schepencollege hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk gelezen dat wij op 13 januari 2025 hebben beslist om de snoeiwerken zo snel mogelijk te laten uitvoeren en om niet te wachten op de verzekering. Daarnaast hebben we de opdracht gegeven om na het snoeien, Fluvius te vragen de verlichting zo snel mogelijk in orde te brengen. Op 3 februari 2025 hebben we een signalisatievergunning afgeleverd voor de geplande snoeiwerken op 11 februari 2025.
Helaas is er door een misverstand in de opdrachtgeving niet de juiste snoei uitgevoerd. Daarom hebben we tijdens het schepencollege van 24 februari 2025 een nieuwe signalisatievergunning afgeleverd voor de – hopelijk correcte – snoeiwerken.
Antwoord vanwege Peter Van Cutsem, burgemeester:
Er is een verschil tussen een infomarkt en een infovergadering. Een infomarkt wordt georganiseerd bv. tijdens een lopend openbaar onderzoek, zoals recent gebeurde in de Terheugenstraat. Op onze vraag aan Aquafin werd deze infomarkt georganiseerd, zodat betrokken inwoners en aanpalende eigenaars de plannen op groot formaat konden bekijken. De informatie die tijdens deze infomarkt werd gedeeld, was publiek beschikbaar want de plannen die werden gepresenteerd, waren eveneens te raadplegen via het omgevingsloket.
Een infovergadering daarentegen vindt pas plaats wanneer de plannen definitief zijn en er een aannemer is aangesteld, zodat ook de planning van de werken vastligt. Op gepaste momenten zullen we de burger betrekken en met de nodige informatie en transparantie op de hoogte stellen van de werkzaamheden. Tot slot vind ik het opmerkelijk dat je deze vragen stelt, aangezien je zonder enige uitnodiging aanwezig was op de recente infomarkt in de Terheugenstraat.
Het nieuwe bestuur zet zich bij elk dossier actief in om de volledige gemeenteraad op de juiste momenten te betrekken, zoals bv. bij het dossier Mater Dei – iets wat bij het vorige gemeentebestuur niet het geval was.
Mondelinge vragen vanwege Rudi Seghers, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Voor TEAM Pepingen is niet alleen "dialoog" belangrijk maar ook de aanwezigheid van een geldautomaat of "cash point" in het centrum van onze gemeente. Er werd dan ook als brugfunctie zelf contact opgenomen met de firma BATOPIN via mail dd. 5 januari 2025 met voorstel van locatie en vraag tot plaatsbezoek, welke uiteindelijk heeft plaatsgevonden op 29 januari 2025.
Recent werd de gemeente - oa 27 januari en 20 februari 2025 - gevat door oa een mail en brief vanwege BATOPIN met vraag tot overleg aangaande de zoektocht in kader van de realisatie van een cashpoint te Pepingen. Hierop werd echter op 4 februari 2025 geantwoord via mail dat we steeds open staan voor een gesprek, maar er ondertussen reeds een nieuwe locatie zeer grondig onderzocht wordt in samenspraak met BATOPIN. Vreemd is dan ook de vraagstelling van persoon X werkzaam binnen BATOPIN als ook persoon Y en Z - eveneens beide werkzaam bij BATOPIN - hiervan reeds op de hoogte zijn en ermee bezig zijn. Ondertussen kreeg de locatie reeds het bezoek van een architect in opdracht van BATOPIN. Eveneens werd er in samenspraak met de eigenaar ter plaatse een checklist overlopen in naam van BATOPIN. We kijken dan ook samen met de eigenaar en jullie uit naar een snel en positief antwoord aangaande de communicatie aangaande de locatie welke reeds grondig werd onderzocht en weerhouden.
In de meeste Vlaamse gemeenten vinden de vergaderingen van de gemeenteraad en de OCMW-raad op dezelfde avond plaats, doorgaans met eerst de gemeenteraad en daarna de OCMW-raad. Zo ook in Pepingen. Dit is echter geen wettelijke verplichting; gemeenten kunnen zelf beslissen over de volgorde van deze vergaderingen.
Na zes jaar integratie gemeente-OCMW hebben we kunnen vaststellen dat de gemeenteraad vaak uitloopt, waardoor de OCMW-raad laat begint.
Dan kan de druk ontstaan om de OCMW-raad snel af te handelen. Dat is spijtig want het sociaal beleid vraagt nuance en afweging, zeker in deze tijden. Bovendien hebben tegen dan pers en publiek meestal de zaal verlaten.
Daarom mijn vraag: is het mogelijk hiermee rekening te houden bij de eventuele actualisering van het huishoudelijk reglement en kan voorzien worden dat de OCMW-raad voor de gemeenteraad wordt georganiseerd.
Antwoord vanwege schepen Suzanne De Cort:
We zullen rekening houden met je vraag bij de evaluatie van het huishoudelijk reglement.