Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur breekt ook voor de VVSG het moment aan voor de samenstelling van de eigen bestuursorganen. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten, waarvan de meest recente versie eind 2023 door de algemene vergadering werd goedgekeurd.
De VVSG kent vier bestuursorganen:
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.
De gemeenten zijn de enige effectieve leden met stemrecht in de algemene vergadering van de VVSG. Ze worden vertegenwoordigd door een afgevaardigde die hiervoor door de gemeenteraad gemandateerd is. Die afgevaardigde kan een mandataris zijn, of een medewerker van de gemeente. Een gemeente kan ervoor kiezen om naast een effectieve afgevaardigde ook een plaatsvervanger aan te stellen.
Het bestuursorgaan van de VVSG bestaat uit 20 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen. De belangrijkste rol van het bestuursorgaan is het innemen van politieke standpunten namens de VVSG. Dat kan gebeuren op vraag van de Vlaamse, federale of Europese overheid, maar ook op initiatief van de VVSG zelf. Deze standpunten worden voorbereid door een of meer bestuurlijke commissies.
De VVSG-statuten bepalen dat de politieke standpunten die het bestuursorgaan inneemt worden voorbereid door bestuurlijke commissies. Die bestaan elk uit 18 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen, eventueel aangevuld met experten. De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025-2030 te werken met vijf bestuurlijke commissies:
Door het college van burgemeester en schepenen wordt mevr. Suzanne De Cort voorgedragen als effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering en mevr. Frieda Moriau als plaatsvervanger. Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: De gemeenteraad duidt mevrouw Suzanne De Cort, schepen en wonende te 1670 Elingen, Oudenaaksestraat 20, aan als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de VVSG.
Artikel 2: De gemeenteraad duidt mevrouw Frieda Moriau, gemeenteraadslid en wonende te 1670 Bellingen, Daelestraat 32, aan als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van de VVSG.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing.