Het project Pepingen Buurt kadert binnen het strategisch meerjarenplan - beleidsdoelstelling 4 - Wij blijven inzetten op kwaliteitsvolle en betaalbare zorg in een vergrijzende samenleving - actieplan : vermaatschappelijking van zorg en buurtgerichte zorg- en is in volle uitwerking. Uiteindelijk doel is de dorpskernen te activeren en te komen tot een werkbaar model voor Pepingen wat betreft de organisatie van integrale en geïntegreerde zorg en met alle partners een idee krijgen hoe we een lokaal dienstencentrum vorm kunnen geven.
Decreet lokaal bestuur
Binnen deze context is het belangrijk in te zetten op de sociale cohesie en sociale uitsluiting en vereenzaming tegen te gaan. Binnen de kerngroep Pepingen Buurt concludeerde men dat een digitaal buurtnetwerk zeker een meerwaarde / noodzaak kan zijn in het verbinden van de buurten binnen de 6 deelgemeenten van Pepingen. Hoplr is een digitaal buurtnetwerk en kenniscentrum voor inclusie en burgerparticipatie. Het platform verbindt buren, stimuleert offline ontmoetingen en maakt buurtinitiatieven mogelijk.
Het vast bureau ging akkoord op 23 mei 2023 met de aankoop van de licentie Hoplr buurtnetwerk en Buurtzorg (BCQ) voor één jaar voor de kostprijs van 6.050 euro incl. BTW. Na 9 maanden wordt een evaluatie gepland van deze testfase in een landelijke context en dit in functie van een mogelijke verlenging. De kost van de tweede module (3.025 euro) zal tijdens de testfase gefinancierd worden via de subsidie uit het project Pepingen Buurt. De kost van de 1ste module vormt de cofinanciering.
Module 1. Buurtcommunicatie: Informeert en verbindt burgers over buurt gerelateerde topics en vergroot de betrokkenheid van de buurt.
Buurtzorg (BCQ): Maakt het mogelijk langer zelfstandig wonen. Koppelt eenvoudig onafhankelijke kwetsbare burgers aan het sociale ondersteuningsnetwerk binnen de gemeenschap. Voordelen:
- Opbouw van een lokaal steunnetwerk in Pepingen van informele burenhulp.
- Screening van mensen die hulp willen bieden aan kwetsbare burgers.
- Telefonisch beschikbaar voor mensen die niet digitaal kundig zijn.
- End to end opvolgen van een hulpvraag tot deze opgelost is.
- 94% van de hulpvragen kunnen we oplossen door informele burenhulp.
- 6% van de hulpvragen zullen we nog steeds moeten toeleiden naar het bestaand formeel aanbod.
- De Buurtconciërge is ook aanspreekbaar voor mantelzorgers die overbelast zijn.
- Een overzichtelijk en transparant dashboard waarbij alles gevolgd kan worden.
Personen, die hulp nodig hebben -of via hun netwerk- nemen telefonisch of per app contact op met de Buurtconciërge (een fysieke persoon). Deze registreert de vraag en zet deze om in een ticket, dat door de slimme software wordt gematcht met een aanbieder uit de buurt. De lijst met aanbieders bestaat uit buurtbewoners, vrijwilligers en professionelen die op hun beurt ook zelf abonnee kunnen zijn van buurtplatform Hoplr. Tijdens het testjaar zal de projectmedewerker Pepingen Buurt en een medewerker van het OCMW instaan voor de rol buurtconciërge.
Voor de afbakening van een buurt wordt geadviseerd om minstens 1.000 adressen te verenigen. Er werd beslist om de 6 deelgemeenten van Pepingen te benaderen als 1 buurt.
Het is de bedoeling het Hoplr-verhaal in Pepingen op te starten in november 2023:
Module 1: HOPLR in Pepingen:
Module 2: buurtconcierge
Enig artikel: De OCMW-raad neemt kennis van de uitrol van het Hoplr-platform over de gemeente Pepingen en de planning van promotie en start project.