De voorzitter opent de zitting op 28/01/2025 om 19:29.
Vragenmoment burger: geen vragen
De voorzitter opent de vergadering.
De voorzitter stelt vast dat volgend agendapunt werden ingediend namens de LVB-fractie:
Mobiliteit. Aanvullend politiereglement op het wegverkeer - zebrapad Lenniksesteenweg. Beslissing
Overeenkomstig artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt het agendapunt toegevoegd aan
de agenda.
Greta Cochez is verkozen als gemeenteraadslid. Zij was afwezig tijdens de installatievergadering van 03/01/2025 en werd uitdrukkelijk opgeroepen om heden de eed als gemeenteraadslid af te leggen. De geloofsbrieven van Greta Cochez werden door de gemeenteraad op 03/01/2025 goedgekeurd.
Enig artikel: De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van Greta Cochez, verkozen gemeenteraadslid, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad. Van rechtswege wordt zij ook geïnstalleerd als OCMW-raadslid.
De notulen van de installatievergadering van de gemeenteraad van 3 januari 2025 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Enig artikel: De Voorzitter stelt vast dat er geen opmerkingen worden gemaakt. Overeenkomstig art. 32 van het decreet lokaal bestuur worden de notulen van de gemeenteraadsvergadering van 3 januari 2025 als goedgekeurd beschouwd.
Overeenkomstig art.30 §2 van het huishoudelijk reglement werd het zittingsverslag vervangen door een audio-opname. Deze wordt op de gemeentelijke website geplaatst.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het zittingsverslag van de vorige vergadering van 3 januari 2025.
Enig artikel: De raad neemt kennis van het zittingsverslag van de openbare zitting van de gemeenteraad van 3 januari 2025. Het verslag is te raadplegen op de website van de gemeente / bestuur en beleid / gemeenteraad OCMW-raad / audio video en de link:
https://www.pepingen.be/system/files/2025-01/Installatievergadering%2020250103.mp3
Op de installatievergadering van de gemeenteraad van 3 januari 2025 werden de fracties vastgesteld.
De algemeen directeur vroeg per mail om de namen van de verschillende fractievoorzitters door te geven.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Volgende informatie werd overgemaakt:
- voor TEAM Pepingen: Patrick Vanbellinghen
- voor LVB: Sander Geerts
Enig artikel: Er wordt kennisgenomen van de aanduiding van de verschillende fractievoorzitters:
- voor TEAM Pepingen: Patrick Vanbellinghen
- voor LVB: Sander Geerts
Het nieuwe bestuur werd geïnstalleerd op 03/01/2025. De bevoegdheden van de burgemeester en schepenen worden gecommuniceerd.
Bevoegdheden vanaf 03/01/2025:
Burgemeester Peter Van Cutsem: algemene coördinatie, burgerlijke stand, bevolking, openbare werken, personeel, politie en integrale veiligheid, brandweer, landbouw, plattelandsbeleid, begraafplaatsen, feesten en ontvangsten, digitalisering en communicatie.
1ste Schepen Kristof De Cuyper: ruimtelijke ordening, huisvesting, gemeentelijk patrimonium, milieu en duurzaamheid, middenstand, seniorenactiviteiten, economie, burgerparticipatie/inspraak, betaalbaar en aangepast wonen en dierenwelzijn.
2de Schepen Hanneke Agneessens: jeugdbeleid, onderwijs, sport, cultuur en bibliotheek, kinderopvang, vrijwilligersbeleid, ontwikkelingshulp, erfgoed, toerisme, gezondheid en Vlaamse aangelegenheden.
3de Schepen en voorzitter bijzonder comité voor sociale dienst Suzanne De Cort: financiën, sociaal beleid en OCMW-dienstverlening, fietspaden, mobiliteit en verkeersveiligheid, tewerkstelling, erediensten en kerken, en het autonome gemeentebedrijf (AGB).
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van de bevoegdheidsverdeling binnen het huidige college van burgemeester en schepenen.
Naar aanleiding van de installatie ven de nieuwe gemeenteraad, dienen de bestuursorganen van het Autonoom Gemeentebedrijf Pepingen ook vernieuwd te worden.
Het AGB is onderworpen aan deel 2, titel 3, hoofdstuk 2 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, alsook aan de andere toepasselijke wetten, decreten en besluiten, en aan deze statuten voor zover zij niet van voornoemde regelen afwijken.
Het AGB is onderworpen aan de wet betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen van 29 juli 1991 en het Bestuursdecreet van 7 december 2018, zoals van toepassing op de Gemeente.
De laatste aanpassing van de statuten van het AGB dateert van 24/11/2020.
Artikel 11 van de statuten stelt:
§1. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt zeven (7). Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.
§2. De leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.
§3. Elke fractie in de gemeenteraad kan minstens één (1) lid van de raad van bestuur aanduiden en dit recht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur.
De overige leden van de raad van bestuur worden als volgt aangeduid:
1° het aantal leden wordt evenredig verdeeld onder de fracties die deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen en de fracties die geen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen;
2° het aantal leden dat overeenkomstig punt 1° toekomt aan de fracties die deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen wordt evenredig verdeeld onder die fracties;
3° het aantal leden dat overeenkomstig punt 1° toekomt aan de fracties die geen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen wordt evenredig verdeeld onder die fracties.
§4. Als de gewaarborgde vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, wordt er gewerkt met gewogen stemrecht binnen de groep van door de fracties voorgedragen bestuurders.
§5. Als aan het vereiste, vermeld in §1, tweede lid van dit artikel, niet is voldaan op basis van de aangeduide kandidaten, geldt het vereiste dat ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur van hetzelfde geslacht dient te zijn zowel voor de fracties die deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen als voor de fracties die geen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. Als niet aan dat vereiste wordt voldaan, duiden de grootste fracties in afnemende volgorde het lid van het andere geslacht aan tot voldaan is aan het vereiste dat ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur van hetzelfde geslacht moeten zijn.
De samenstelling van de Raad van Bestuur, conform het DLB art. 235, wordt als volgt vastgelegd :
De gewaarborgde vertegenwoordiging maakt dat TEAM Pepingen en LVB elk 1 bestuurder krijgen.
De 5 overblijvende bestuurders moeten evenredig verdeeld worden overeenkomstig de grootte van de fracties : dit maakt dat TEAM Pepingen er 3 krijgt en LVB 2.
Dit geeft de volgende verdeling:
TEAM Pepingen- fractie: 4 bestuurders
LVB- fractie: 3 bestuurders
Vermits de meederheidspartij, zijnde TEAM Pepingen, over de meerderheid van de bestuurders beschikt, wordt er geen gewogen stemrecht bepaald.
Namens de politieke fractie TEAM Pepingen worden als vertegenwoordigers in de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Pepingen voorgesteld :
Namens de politieke fractie LVB worden als vertegenwoordigers in de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Pepingen voorgesteld :
Artikel 1: De raad benoemt als vertegenwoordigers in de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Pepingen voor de fractie TEAM Pepingen:
Artikel 2: De raad benoemt als vertegenwoordigers in de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Pepingen voor de fractie LVB:
Artikel 3: Elke bestuurder beschikt over 1 stem.
Brief ontvangen via het digitaal loket op 20 november 2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder de artikelen 260 tot en met 262;
Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 17 tot en met 26;
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 2 tot en met 4;
Besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2024 houdende vaststelling van de jaarrekening 2023, verzonden naar het digitaal loket op 05 juli 2024;
Brief van 20 november 2024 van de heer gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant met als ref. LF-JRBBC-24.0521, houdende de goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023;
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 20 november 2024, houdende de goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van de gemeente Pepingen.
De lijst met nominatief toegekende subsidies voor 2025 wordt voorgelegd. Deze lijst moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur : Het decreet over het lokaal bestuur heeft de oplijsting betreffende de nominatieve subsidies losgekoppeld van de beleidsrapporten. Deze lijst zit namelijk niet meer opgenomen in de verplichte schema’s van het beleidsrapport en hierdoor verschuift dit naar de documentatie. Over de documentatie spreekt de raad zich niet uit. De uiteindelijke bevoegdheid betreffende de nominatieve subsidies blijft bij de raad, maar die zal hierover niet langer via het meerjarenplan beslissen maar via een aparte gemeenteraadsbeslissing;
Artikel 41 DLB : De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;
Het Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018 (en latere wijzigingen);
Artikel 1: De gemeenteraad keurt voor 2025 de volgende lijst met nominatief toegekende subsidies goed:
Artikel 2: Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 van het decreet lokaal bestuur.
Overeenkomstig artikel 177 van het DLB rapporteert de financieel directeur in volle onafhankelijkheid betreffende :
- de dossiers waarbij de visumverlening geweigerd werd.
- de dossiers waarvan de financieel directeur kennis heeft dat er onterecht geen visum / niet tijdig werd aangevraagd, en die aldus ongeviseerd bleven.
Decreet lokaal bestuur :
Art. 177 :
De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor:
1° de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden, vermeld in artikel 266 en 267;
(...)
De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau:
1° de vervulling van de opdrachten, vermeld in dit artikel.
(...)
Art. 266 :
De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan.
De financieel directeur onderzoekt de wettigheid en regelmatigheid van die voorgenomen verbintenissen in het kader van zijn opdracht vermeld in artikel 177, eerste lid, 1°. Hij verleent zijn visum, als uit dat onderzoek de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. Hij kan voorwaarden koppelen aan zijn visum. Als de financieel directeur weigert zijn visum te verlenen, of als hij er voorwaarden aan koppelt, motiveert hij dat.
(...)
Art. 267 :
Als de financieel directeur weigert om een visum te verlenen aan een voorgenomen verbintenis, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid viseren. In dat geval brengt het college van burgemeester en schepenen de gemotiveerde beslissing van de financieel directeur, samen met zijn eigen beslissing, ter kennis van de gemeenteraad.
De verbintenis kan pas worden aangegaan nadat de gemeenteraad heeft kunnen kennisnemen van die beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
(...)
Er werd in 2024 voor 4 dossiers door de financieel directeur geweigerd een visum te verlenen:
1) Aankoop en plaatsing regenwaterputten loods en zaal De Kring
2) Renovatie kerkmuur Beert
3) Renovatie noodwoning door aannemers Ninoofsesteenweg 11 (2 x geweigerd)
4) Aanbrengen toplaag Kouterstraat, van de Mortagnestraat tot voorbij de oprit van Kouterstraat nr 11.
Detail weigeringen : zie bijlagen van dit agendapunt.
Daarnaast heeft de financieel directeur kennis van 2 dossiers waarvoor onterecht geen visum / niet tijdig werd aangevraagd, en die aldus ongeviseerd bleven :
- Postbedeling via Easy Post januari tem maart 2024, verlenging pas vanaf april 2024.
- Investeringssubsidie kerkfabriek Pepingen voor renovatie grafmonument d'Herbais.
Artikel 1 : De gemeenteraad neemt kennis van de 4 dossiers waarbij de financieel directeur heeft geweigerd een visum te verlenen en de 2 dossiers waarvan de financieel directeur kennis heeft dat er onterecht geen visum / niet tijdig werd aangevraagd, en die aldus ongeviseerd bleven.
Het lokaal bestuur van Pepingen haalde in 2017 de titel van Faire Gemeente binnen. Heden dient het engagement vernieuwd te worden in het kader van het behoud van de titel Faire Gemeente.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2012: Ontwikkelingssamenwerking- Resolutie fair-trade Gemeente - Goedkeuring.
Collegebeslissing van 22 december 2022: Engagement van FairTradeGemeente naar Faire Gemeente. Beslissing
Collegebeslissing van 6 maart 2023: Herbevestiging titel FairTradeGemeente. Kennisname
Collegebeslissing van 13 januari 2025: Resolutie: Engagement Faire Gemeente: Beslissing
Overwegende dat Pepingen een beleid rond ontwikkelingssamenwerking/internationale solidariteit heeft;
Overwegende dat Pepingen de opdracht heeft om duurzame productie- en consumptiepatronen te bevorderen;
Overwegende dat een menswaardig inkomen voor de producent deel uitmaakt van duurzame productiepatronen;
Overwegende dat Pepingen de opdracht heeft de bevolking te sensibiliseren;
Overwegende dat Pepingen een straffe streekgemeente is en investeert in streekproducten en hoeveproducten wenst te promoten;
Gelet op de oprichting van het GROS.
Gelet dat bij de opmaak van de meerjarenplanning aandacht zal gegeven worden aan eerlijke handel, lokale duurzame voeding en duurzaam consumeren;
Het lokaal bestuur van Pepingen haalde in 2017 de titel van Faire Gemeente binnen en is daarmee één van de 195 titeldragende Faire Gemeenten in België.
Een Faire Gemeente worden én blijven vraagt een engagement van het lokale bestuur samen met betrokken burgers. De titel toont aan dat het lokaal bestuur van Pepingen eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren niet alleen een warm hart toedraagt, maar dat het er effectief ook werk van maakt. Bovendien zet het lokaal bestuur van Pepingen zo ook in op 12 van de 17 SDG’s, werkt het aan een duurzame en solidaire samenleving én bestrijdt het mee de klimaatcrisis.
Criteria
Om een Faire Gemeente te worden én te blijven zet het lokale bestuur zich in voor 6 verplichte criteria en het next level:
Fair-O-Meter
Tweejaarlijks dient een Faire Gemeente haar engagement voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren te herbevestigen. Dit gebeurt door het invullen van de Fair-O-Meter, een zelfevaluatie die het gemeentelijk engagement voor een faire wereld ‘meet’, zowel lokaal als mondiaal.
Jaarlijkse bijdrage aan het netwerk
Elke titeldragende gemeente betaalt jaarlijks een bijdrage van 302,50 euro (incl. 21% btw).
Hiermee draagt de Faire Gemeente bij aan de uitbouw van het netwerk van Faire Gemeenten en krijgt zij doorheen het jaar toegang tot heel wat activiteiten en dienstverlening.
Elk jaar zijn er drie publieksmomenten waarbij Faire Gemeente hun engagement voor de campagne in de kijker kan zetten: in mei op de World Fair Trade Day tijdens De Faire Ronde, in oktober tijdens de Week van de Fair Trade en in november-december met het Food.Film.Fest. Faire Gemeente Vlaanderen voorziet ter ondersteuning bij de organisatie hiervan digitaal communicatiemateriaal, toolkits, draaiboeken en advies.
Budget beschikbaar op 0160-00 6150006 - lidmaatschappen-faire gemeente.
Enig artikel: De gemeenteraad herbevestigt haar engagement voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren in het kader van de resolutie 'Faire Gemeente' (criteria).
Een gemeentebestuur kent nominatieve subsidies toe op basis van een afzonderlijke raadsbeslissing waarin bepaald wordt aan wie de gemeente welke subsidie toekent. De lijst met nominatief toegekende subsidies voor 2024 werd voorgelegd aan de gemeenteraad van 19/12/2023. Voor de toegestane investeringssubsidies aan de kerkfabrieken werd op dat moment een totaal bedrag van € 962.631,62 toegekend.
Het is ook de bevoegdheid van de gemeenteraad om te bepalen onder welke voorwaarden die toekenning valt.
Artikel 41 DLB : De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;
Het Besluit Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018 (en latere wijzigingen);
De kerkfabriek heeft op 05/09/2024 de opdracht gegund:
Brief van 9/10/2024 aan het Agentschap Binnenlands Bestuur te 1000 Brussel inzake de werken grafmonument Pepingen:
Na onderzoek gaan ze akkoord met de toewijzing van perceel 1 tegen het nagerekend en verbeterd offertebedrag van € 214.967,23 (exclusief BTW) en perceel 2 tegen het bedrag van € 13.990,00.
Pepingen - grafmonument | Overzicht investeringskosten | ||||
Met inbegrip van de inschatting van de nog te betalen erelonen | |||||
PRIJZEN AANBESTEDING NA ONDERHANDELING (BAFO) | |||||
Grafmonument | 214.967,23 | ||||
Archeologie | 13.990,00 | ||||
Tot. | 228.957,23 | excl. BTW | |||
277.038,25 | incl. BTW | ||||
TOEGEKENDE PREMIE | |||||
TOEGEKENDE PREMIE | 99.088,16 | BTW niet langer betoelaagd | |||
tot max 10% extra vanwege indexering | 108.996,98 | BTW niet langer betoelaagd | |||
NOG ZELF TE FINANCIEREN: saldo incl BTW - premie met 10% extra | 168.041,27 | ||||
ERELONEN : 15% | |||||
Som van de uit te voeren werken: | 228.957,23 | excl. btw | |||
15% ereloon | 34.343,58 | excl. btw | |||
reeds ontvangen Pajoplan | F 18.08.2014 | 8.264,46 | excl. btw | ||
F 28.06.2017 | 634,40 | excl. btw | |||
resterend ereloon | 25.444,72 | excl. BTW | 30.788,12 | ||
NOG ZELF TE FINANCIEREN, BOUWKOSTEN EN ERELONEN | 198.829,39 |
In het meerjarenplan van de gemeente werd een subsidie ingeschreven van € 198.900.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de nominatieve investeringssubsidie van 198.900 euro in 2024 voor de kerkfabriek Pepingen goed, voor de aanwending voor de restauratiewerken aan het graf d'Herbais van de Sint-Martinuskerk.
Artikel 2: De gemeenteraad keurt de financiële regeling tussen de kerkfabriek Pepingen en de gemeente inzake dit dossier goed:
- De gemeente neemt de facturen ten laste: de financiële dienst betaalt de facturen aan de kerkfabriek, die instaat voor de betaling aan de aannemers.
- De kerkfabriek schrijft de geïnde subsidies over op de rekening van de gemeente.
- De financiële dienst zal de betalingen opvolgen. Hiertoe bezorgt de kerkfabriek steeds alle nuttige documenten (alle facturen, alle bewijsstukken van betalingen en van inningen van inkomsten van de subsidiërende overheid) aan de financiële dienst.
Artikel 3: De kerkfabriek van Pepingen wordt op de hoogte gebracht van deze beslissing.
De leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden benoemd voor zes jaar. Hun benoeming is
hernieuwbaar. Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad wordt overgegaan tot de benoeming van een nieuwe
commissie. De nieuwe commissie treedt pas aan nadat de gemeenteraad de leden ervan heeft benoemd en nadat de
toezichttermijn, vermeld in artikel 332, § 1, van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is verstreken.
De oude commissie blijft zolang aan.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening - art 1.3.3.
Huishoudelijk reglement GECORO GR 19-02-2009.
Besluit van de Vlaamse Regering dd. 01.01.2019 houdende de samenstelling , organisatie en werking van de GECORO.
Bij aanvang van een nieuwe legislatuur dient de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO)
opnieuw samengesteld te worden.
De samenstelling van de huidige GECORO blijft gelden tot dat de nieuwe is samengesteld voor de periode
2025 – 2030.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening omschrijft de opdracht(en) die een GECORO heeft. Daarnaast kan de
GECORO aangaande alle aangelegenheden m.b.t de gemeentelijke ruimtelijke ordening een advies geven,
opmerkingen maken of voorstellen doen.
Een GECORO is samengesteld uit deskundigen inzake de materie ruimtelijke ordening en afgevaardigden uit
maatschappelijke geledingen. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid geboden aan politieke fracties om zich te laten
vertegenwoordigen in dit adviesorgaan zonder er echter lid van te zijn.
Aldus artikel 1.3.3 van de VCRO bestaat voor een gemeente met minder dan 10.000 inwoners een GECORO uit
minimum 7 en maximum 9 leden.
Er wordt voorgesteld om te opteren voor 9 leden.
Minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening.
De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente.
Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger.
Max 2/3 van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.
De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of
meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de GECORO.
In de regelgeving worden volgende maatschappelijke geledingen als onderling verschillend beschouwd:
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer milieu- en natuurverenigingen;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werkgevers of
zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van handelaars;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van landbouwers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werknemers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door cultuurverenigingen;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door senioren
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordig door jeugd
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door verenigingen ivm recreatie
Er wordt voorgesteld om te opteren voor alle maatschappelijke geledingen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de samenstelling van de GECORO goed te keuren, voor de periode
2025 – 2030. Daarna wordt een oproep gelanceerd naar deskundigen en naar de maatschappelijke geledingen.
Op voorstel van het schepencollege van 20-01-25.
Artikel 1
De GECORO voor de periode 2025 – 2030 samen te stellen uit 9 leden waarvan 4 effectieve deskundigen,
5 effectieve afgevaardigden van maatschappelijke geledingen, 3 plaatsvervangende deskundigen en 5 plaatsvervangende
afgevaardigden van maatschappelijke geledingen en dit ter goedkeuring voor te leggen aan de eerstvolgende
gemeenteraadszitting.
Artikel 2
Volgende maatschappelijke geledingen voor te dragen ter goedkeuring aan de gemeenteraad om zowel een effectief
als een plaatsvervangend lid schriftelijk kenbaar te maken als GECORO-lid:
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer milieu- en natuurverenigingen;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werkgevers of
zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van handelaars;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van landbouwers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werknemers;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door cultuurverenigingen;
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door senioren
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordig door jeugd
-de maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd door verenigingen ivm recreatie
De oproep aan de maatschappelijke geledingen zal via de gemeentelijke communicatiekanalen worden georganiseerd.
Artikel 3
Oproep te lanceren voor kandidaten “deskundigen” via de gemeentelijke communicatiekanalen en uit de ingediende kandidaten
een voorzitter te weerhouden. Bij het indienen van de kandidaturen van de "deskundigen" moet de motivatie en eventuele
deskundigheid worden aangetoond.
Artikel 4
Aanduiding van de omgevingsambtenaar als vast secretaris GECORO op een eerstvolgende gemeenteraadszitting.
Artikel 5
Een schriftelijke vraagstelling te richten aan de verschillende politieke fracties in functie van de politiek afgevaardigden in
de GECORO.
Artikel 6
Aandacht te vestigen op de man-vrouwverhouding binnen de GECORO-samenstelling en bij de oproep tot
kandidatuurstelling.
Artikel 7
De schepen van ruimtelijke ordening en de omgevingsambtenaar zullen ambtshalve uitgenodigd worden voor elke
vergadering.
Artikel 8
De effectieve leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) wordt een
vergoeding van € 50 per vergadering toegekend met een maximum van € 250/jaar.
Het lokaal bestuur Pepingen is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Vlaamse Rand.
In de vervoerregioraad komen de belangrijkste stakeholders uit alle bestuursniveaus samen.
- Alle 33 gemeenten uit de vervoerregio Vlaamse Rand zijn rechtstreeks vertegenwoordigd door de burgemeester of de schepen van mobiliteit.
- Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft de regierol.
- De andere betrokken Vlaamse mobiliteitsactoren zijn het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, De Vlaamse Waterweg en Afdeling Maritieme Toegang.
- Ten slotte participeren ook NMBS, Infrabel, het Departement Omgeving en de provincie Vlaams-Brabant in de raad.
Er wordt zowel een politiek als ambtelijk vertegenwoordiger gevraagd, de gemeenteraad moet deze vertegenwoordigers aanduiden.
Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.
In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Vlaamse Rand een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 15/12/2023 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt de bevoegd schepen voor mobiliteit, Suzanne De Cort voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de Vervoerregio Vlaamse Rand.
Artikel 1: De schepen van mobiliteit is de politiek vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Vlaamse Rand.
Artikel 2: De mobiliteitsambtenaar is de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregio Vlaamse Rand. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen. Als plaatsvervanger wordt de coördinator omgeving aangeduid.
Artikel 4: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Vervoerregioraad Vlaamse Rand.
Aanstelling gemeentelijke vertegenwoordiging en plaatsvervanger stuurgroep Wijk-werken door Igsv Haviland.
Decreet 7 juli 2017 betreffende Wijk-werken (6e staatshervorming).
Besluit Vlaamse Regering 29 september 2017 betreffende Wijk-werken.
Gemeenteraadsbeslissing dd. 27 oktober 2017.
Sedert 1 januari 2018 maakt het lokaal bestuur gebruik van het Wijk-werken, als opvolger van het voorgaande PWA-systeem. Het Wijk-werken betreft een instrument in het Vlaams activeringsbeleid en is met andere woorden een activeringsmaatregel voor werkzoekenden.
Met de in acht neming van de wettelijke modaliteiten, voorzag het lokaal bestuur bij gemeenteraadsbeslissing dd. 27 oktober 2017 de coördinatorrol te leggen bij de I.G.S.V. Haviland. De Intercommunale Haviland verenigt 31 gemeenten. In dit kader wordt bij gemeenteraadsbeslissing een stuurgroep samengesteld die bestaat uit afgevaardigden per gemeente.
Volgend op de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 en de wijzigingen inzake mandaten en bevoegdheden die hieruit voortvloeien, verzoekt Haviland te voorzien in een vertegenwoordiger en plaatsvervanger die, voor de duurtijd van de legislatuur, onbezoldigd zetelt in de stuurgroep. De stuurgroep wordt 4x per kalenderjaar bij mekaar geroepen.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Frieda Moriau voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de stuurgroep Wijk-werken door Igsv Haviland. Patrick Vanbellinghen wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: De gemeenteraad duidt volgende personen aan als vertegenwoordigers namens het lokaal bestuur Pepingen:
en mandateert hen de werkzaamheden van de stuurgroep op te volgen voor de huidige legislatuur. De afgevaardigde en/of diens plaatsvervanger rapporteert en informeert het college dan wel de Raad inzake deze materie.
Artikel 2: Een afschrift van het besluit wordt overgemaakt aan Haviland, dienst Sociale Tewerkstelling.
Het lokaal bestuur Pepingen moet de vertegenwoordiging aanduiden in de Raad van Beheer van Zender (de roepnaam van Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei).
Volgens de statuten heeft elke gemeente recht op twee vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur:
De Raad van Bestuur vergadert (volgens de statuten) minstens 2 keer per jaar. In de praktijk voorzien ze minstens elk kwartaal een vergadering van de Raad van Bestuur. De vergaderingen gaan volgens alfabetisch bepaalde beurtrol door in één van de 17 (door de fusie van Pajottegem 15) gemeenten die deel uitmaken van Zender.
Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei (Roepnaam: Zender) is een projectverenging en werkt onder ondernemingsnummer 0822 146 066.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Hanneke Agneessens voorgedragen om de gemeente Pepingen als stemgerechtigd lid te vertegenwoordigen in de Raad van Beheer van Zender. Rudi Seghers wordt door de oppositie voorgedragen als raadgevend lid.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Stemgerechtigd lid:
Raadgevend lid:
Artikel 1: Hanneke Agneessens, schepen, is stemgerechtigd vertegenwoordiger van de gemeente in de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei.
Artikel 2: Rudi Seghers, gemeenteraadslid, is raadgevend lid van de gemeente in de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei.
Artikel 3: Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei.
Aanstelling gemeentelijke vertegenwoordiging binnen De Watergroep.
Decreet van 28 juni 1983 betreffende de vaststelling van de statuten voor De Watergroep.
Het lokaal bestuur Pepingen heeft volgende mandaten binnen De Watergroep:
De vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst:
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de plaatsvervanger:
De vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst mag dezelfde persoon zijn als de vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst vindt vier keer per jaar plaats en wordt op meerdere locaties verspreid over het werkingsgebied, afwisselend overdag en ’s avonds.
De algemene vergadering vindt één keer per jaar plaats op een centrale locatie in Vlaanderen.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Koen De Sutter voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van de drinkwaterdienst. Patrick Vanbellinghen wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Patrick Vanbellinghen voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Artikel 1: Aanduiding van de volgende personen aan als vertegenwoordig in de algemene vergadering binnen De Watergroep:
Artikel 2: Aanduiding van de volgende personen aan als vertegenwoordig in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst binnen De Watergroep:
Artikel 3: De aanduiding van de vertegenwoordigers wordt uiterlijk op donderdag 20 februari 2025 meegedeeld aan De Watergroep.
De Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services vindt plaats op 25 maart 2025 om 14.30 uur in De Lozen Boer, Lozen Boer 3/5 te 9080 Lochristi.
Op deze Buitengewone Algemene Vergadering dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de Regionale Bestuurscomités en van de Raad van Bestuur te worden voorgelegd.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op de statuten van Creat Services dv en het aantal toegewezen vertegenwoordigers.
Gelet op de oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025, waarin de agenda werd meegedeeld.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Luc Decrick voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in Creat Services dv. Frieda Moriau wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Luc Decrick, gemeenteraadslid, wordt aangeduid om het lokaal bestuur Pepingen te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en wordt gevolmachtigd in naam van Pepingen deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van het lokaal bestuur Pepingen te behartigen op deze vergaderingen.
Artikel 2: Frieda Moriau, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervanger.
Artikel 3: Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Het lokaal bestuur Pepingen ontving een uitnodiging voor de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025.
Het Decreet Lokaal Bestuur van van 22 december 2017.
Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.
De artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.
De buitengewone algemene vergadering heeft plaats op dinsdag 25 maart 2025 om 14u30 in "De Lozen Boer" te Lochristi.
De agenda van de buitengewone algemene vergadering bevat de volgende agendapunten:
Artikel 1: De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Artikel 2: De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 25 maart 2025, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden:
· hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250325BAV@farys.be.
· hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent.
Naar aanleiding van de recente verkiezingen moet er een vertegenwoordiger van het lokaal bestuur aangeduid worden om te zetelen in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken.
Het bekkenbestuur is de bestuurlijke pijler van het wateroverleg in het Dijle-Zennebekken. In dit orgaan zetelen vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten, de polders en de watering). Ook vertegenwoordigers van de regionale landschappen, rioolbeheerders en de VLM nemen deel aan het overleg.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek).
Het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken en het Denderbekken, m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan het lokaal bestuur Pepingen deel uitmaakt.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.
Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om de problematiek van overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.
Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Pepingen maakt deel uit van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Het bekkenbestuur heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.
Het bekkenbestuur heeft tot taak:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Peter Van Cutsem voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken. Hanneke Agneessens wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Het lokaal bestuur Pepingen verklaart zich akkoord met de deelname in het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Hiertoe worden de volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid.
Effectief lid: Peter Van Cutsem, Burgemeester
Plaatsvervanger: Hanneke Agneessens, schepen
Artikel 2: Het antwoordformulier t.a.v. het bekkenbestuur wordt digitaal ingevuld en verzonden via de ontvangen link.
Naar aanleiding van de recente verkiezingen moet er een vertegenwoordiger en plaatsvervanger van het lokaal bestuur aangeduid worden om te zetelen in Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV) - Buitengewone Algemene Vergadering.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat Pepingen aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
Gelet op het feit dat Pepingen per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 maart 2025.
Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.
Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor de Raad van Bestuur.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Hanneke Agneessens voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV). Peter Van Cutsem wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Hanneke Agneessens, schepen, wordt aangeduid als effectieve vertegenwoordiger op de Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV) - (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Kapellestraat 2, 1670 Pepingen - hanneke.agneessens@pepingen.be
Artikel 2: Peter Van Cutsem, burgemeester, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de Fluvius Opdrachthoudende Vereniging (OV) - (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Daelestraat 20, 1674 Pepingen - peter.vancutsem@pepingen.be
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en om onder meer Fluvius Opdrachthoudende Vereniging in kennis te stellen.
De Buitengewone Algemene Vergadering van Riobra vindt plaats op woensdag 12 maart 2025 om 19.00 uur in Lassaut, Kortrijksebaan 75 te 3220 Holsbeek.
Op deze Buitengewone Algemene Vergadering dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de Regionale Bestuurscomités en van de Raad van Bestuur te worden voorgelegd.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat Pepingen voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.
Gelet op het feit dat Pepingen per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Riobra die op 12 maart 2025 plaatsheeft in Lassaut, Kortrijksebaan 75, 3220 Holsbeek.
Gelet op het feit dat de documentatiestukken zowel per mail werden overgemaakt als elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Riobra.
Gelet op het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden ook gelden voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) algemene vergaderingen en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de Raad van Bestuur.
Door het college van burgemeester en schepenen worden Frieda Moriau voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de opdrachthoudende vereniging Riobra. Peter Van Cutsem wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Frieda Moriau, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Daelestraat 32, 1674 Pepingen - frieda.moriau@pepingen.be
Artikel 2: Peter Van Cutsem, Burgemeester, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Contactgegevens: Daelestraat 20, 1674 Pepingen - peter.vancutsem@pepingen.be
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
De Buitengewone Algemene Vergadering van Riobra vindt plaats op woensdag 12 maart 2025 om 19.00 uur in Lassaut, Kortrijksebaan 75 te 3220 Holsbeek.
Op deze Buitengewone Algemene Vergadering dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de Regionale Bestuurscomités en van de Raad van Bestuur te worden voorgelegd.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat Pepingen voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.
Gelet op het feit dat Pepingen per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Riobra die op 12 maart 2025 plaatsheeft in Lassaut, Kortrijksebaan 75, 3220 Holsbeek.
Gelet op het feit dat de documentatiestukken zowel per mail werden overgemaakt als elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Riobra.
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 21 van de statuten alle huidige mandaten bij Riobra onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan.
Gelet op het feit dat de gemeente ingedeeld is bij het regionaal bestuurscomité West.
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 23 punt 2 van de statuten elke gemeente het recht heeft om één kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité en het lid met raadgevende stem geen deel uitmaakt van een regionaal bestuurscomité.
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 15 punt 2 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.
Gelet op het feit dat een kandidaat-bestuurder eveneens dient te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC.
Gelet op het feit dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd.
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Patrick Vanbellinghen voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in het regionaal bestuurscomité.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Artikel 1: Het Lokaal Bestuur Pepingen beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 12 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen / benoemingen’.
Artikel 2: Patrick Vanbellinghen, gemeenteraadslid, voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité West van de opdrachthoudende vereniging Riobra, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 12 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Contactgegevens: Vroembos 46, 1670 Pepingen - patrick.vanbellinghen@pepingen.be
Artikel 3: Dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Riobra, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 12 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Artikel 4: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.
Artikel 5: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
Omwille van de nieuwe legislatuur dient ook de vertegenwoordiging van de lokale besturen bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius West opnieuw beslist worden.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Het lokaal bestuur Pepingen is voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius West.
Het lokaal bestuur Pepingen werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius West die op 18 maart 2025 plaatsheeft in SKYLINE PARK, Ambachtenstraat 33 te 8870 Izegem
Vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Patrick Vanbellinghen voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de opdrachthoudende vereniging Fluvius West. wordt Peter Van Cutsem voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Patrick Van Bellinghen, gemeenteraadslid, aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Vroembos 46, 1670 Pepingen - patrick.vanbellinghen@pepingen.be
Artikel 2: Peter Van Cutsem, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Daelestraat 20, 1674 Pepingen - peter.vancutsem@pepingen.be
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West.
De Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Halle-Vilvoorde vindt plaats op 25 maart 2025 om 19.00 uur in De Waerboom, Jozef Mertensstraat 140 te 1702 Groot-Bijgaarden.
Op deze Buitengewone Algemene Vergadering dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de Regionale Bestuurscomités en van de Raad van Bestuur te worden voorgelegd.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat Pepingen voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde.
Gelet op het feit dat Pepingen per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Halle-Vilvoorde die op 25 maart 2025 plaatsheeft in De Waerboom, Jozef Mertensstraat 140 te 1702 Groot-Bijgaarden.
Gelet op het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden ook gelden voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) algemene vergaderingen en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de Raad van Bestuur.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Marleen Pollé voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde. Frieda Moriau wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Het lokaal bestuur Pepingen beslist om Marleen Pollé, gemeenteraadslid, aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius Halle-Vilvoorde voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Bosstraat 6, 1670 Pepingen - marleen.polle@pepingen.be
Artikel 2: Frieda Moriau, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius Halle-Vilvoorde voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Daelestraat 32, 1674 Pepingen - frieda.moriau@pepingen.be
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde.
Omwille van de nieuwe legislatuur dient de vertegenwoordiging bij Pajottenland+ opnieuw beslist worden.
Pajottenland + is de regisseur van het netwerk dat alle actieve krachten (experten, inwoners, organisaties, besturen en ondernemers) bundelt, inspireert en samenbrengt én die een hart hebben voor het Pajottenland. Binnen dat netwerk streven ze naar het versterken van alle facetten van het erkend plattelandsgebied, het Pajottenland. Hiermee willen ze via het ondersteunen en initiëren van lokale projecten, structureel werken aan een duurzame en vooruitstrevende ontwikkeling van een leefbaar platteland.
De hoofdopdracht van Pajottenland+ bestaat erin de plattelandsregio Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Ternat en Sint-Pieters-Leeuw) te versterken door financiële ondersteuning te voorzien aan projecten die in de lijn liggen met de lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) voor de regio.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2023 betreffende Pajottenland+ lokale ontwikkelingsstrategie.
Gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2023 betreffende principiële toetreding tot de koepel Pajottenland+.
LEADER staat voor "Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale". Vrij vertaald betekent dat 'Lokale actoren verbinden voor een leefbaar platteland' of samenwerken voor plattelandsontwikkeling.
LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (besturen, vzw's, (middenveld)organisaties, plattelandsondernemers, landbouwers, bedrijven, particulieren,…) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.
LEADERwerking Pajottenland+ is een vzw die middelen beheert en verdeelt van de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie. Met deze middelen ondersteunen ze plattelandsinitiatieven in het Pajottenland, die zo tot 65% cofinanciering kunnen ontvangen.
Pajottenland+ behaalde in 2023 een uitstekende score (vanuit het PMC en het VMC) voor de opmaak van de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) '23-'27.
Gelet op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober '24 vraagt Pajottenland+ om voor de resterende programmaperiode van drie jaar (2025-2027) twee personen af te vaardigen voor de Lokale Actiegroep (één effectief lid en één plaatsvervanger). Automatisch zetelen zij ook in de Algemene Vergadering.
De tweemaandelijkse vergaderingen (vijf per jaar) gaan hoofdzakelijk fysiek door op het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch, Molenstraat 26 te 1760 Roosdaal.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Peter Van Cutsem voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in Pajottenland+. Hanneke Agneessens wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Effectieve vertegenwoordiger:
Plaatsvervanger:
Artikel 1: Het lokaal bestuur Pepingen beslist om Peter Van Cutsem, Burgemeester, aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger voor de Lokale Actiegroep Pajottenland+ voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur. Automatisch zetelt hij ook in de Algemene Vergadering.
Contactgegevens: Daelestraat 20, 1674 Pepingen - peter.vancutsem@pepingen.be
Artikel 2: Hanneke Agneessens, schepen, aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de Lokale Actiegroep Pajottenland+ voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Contactgegevens: Kapellestraat 2, 1670 Pepingen - hanneke.agneessens@pepingen.be
De gemeente Pepingen behoort tot de Woonmaatschappij Zennevallei. Binnen Woonpunt Zennevallei bv is er een Bestuursorgaan actief. Dit orgaan wordt momenteel opnieuw samengesteld.
De gemeente Pepingen kan voorzien in een waarnemer die alle stukken van het Bestuursorgaan ontvangt en als waarnemer kan deelnemen aan de vergaderingen van het Bestuursorgaan van Woonpunt Zennevallei.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De samenstelling van het orgaan is als volgt:
De lokale overheden binnen het werkingsgebied van WPZ die niet over een bestuurder beschikken krijgen de kans om een waarnemer af te vaardigen.
De verdeling van de mandaten binnen het Bestuursorgaan is gebaseerd op het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de verhouding van de stemrechten tussen de gemeente en OCMW’s in het werkingsgebied voor woonmaatschappij ‘Halle-Vilvoorde-Zuid’. De gemeente Pepingen kan bijgevolg niet rekenen op een bestuurder in het Bestuursorgaan, maar kan betrokken worden bij de werking van de woonmaatschappij via een door de gemeente aangeduide waarnemer.
De vergaderingen van Woonpunt Zennevallei gaan fysiek door in de raadszaal van de woonmaatschappij. Tot op heden gaan de vergaderingen tweewekelijks door op dinsdag van 17.30u-19.30u maar de frequentie van vergaderen is voorwerp van bespreking binnen het nieuwe bestuur.
Door het college van burgemeester en schepenen wordt Luc Decrick voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen als waarnemer in het Bestuursorgaan van Woonpunt Zennevallei.
Gaat over tot de geheime stemming:
15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;
De geheime stemming geeft volgende uitslag:
Waarnemer:
Enig artikel: Het lokaal bestuur Pepingen beslist Luc Decrick, gemeenteraadslid, aan te duiden als waarnemer voor het Bestuursorgaan van Woonpunt Zennevallei voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Aanpassing mobiliteitsplan.
Reeds genomen beslissingen:
Gelet op de afschaffing van de bushalte Hallebaan;
Gelet op het feit dat de busreizigers bediend worden door de haltes op de Steenweg op Lennik en dus deze steenweg moeten oversteken om naar/van deze haltes te gaan;
Gelet op het feit dat in het Gemeentelijk Mobiliteitsplan onder actie nr. 30 een fietsoversteek is voorzien op de Hallebaan-Lenniksesteenweg;
Gelet dat het dus raadzaam is om niet alleen een fietsoversteek maar ook een voetgangersoversteek te voorzien op deze locatie;
Dat om die reden aan het College van Burgemeester en Schepenen wordt gevraagd een Aanvullend Reglement betreffende de politie over het wegverkeer voor te bereiden en deze naar de Gemeenteraad te brengen ter goedkeuring;
Gelet op het voorstel van besluit:
Artikel 1: De Gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht een Aanvullend Reglement betreffende de politie over het wegverkeer voor te bereiden ten einde een zebrapad te voorzien op de Lennikseteenweg t.h.v. de Hallebaan en dit reglement vervolgens naar de Gemeenteraad te brengen ter goedkeuring;
Amendement vanuit TEAM Pepingen-fractie, ingediend door S. De Cort, schepen, betreffende het agendapunt :
Het besluit (artikel 1) wordt vervangen door:
Artikel 1: De Gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om tijdens de volgende evaluatieronde van het mobiliteitsplan te onderzoeken of een zebrapad ter hoogte van de Hallebaan op de Lennikseteenweg mogelijk is en/of eventuele andere maatregelen kunnen getroffen worden die de veiligheid verhogen. Daarbij dient ook het advies van de Dienst Verkeer van de politiezone te worden opgevraagd.
De voorzitter van de gemeenteraad gaat over tot de stemming over het ingediende amendement:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT :
Enig artikel 1. : Het amendement, houdende voorstel tot wijziging van artikel 1 wordt goedgekeurd.
De voorzitter van de gemeenteraad gaat over tot de stemming over het punt zoals geamendeerd:
Artikel 1: De Gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om tijdens de volgende evaluatieronde van het mobiliteitsplan te onderzoeken of een zebrapad ter hoogte van de Hallebaan op de Lennikseteenweg mogelijk is en/of eventuele andere maatregelen kunnen getroffen worden die de veiligheid verhogen. Daarbij dient ook het advies van de Dienst Verkeer van de politiezone te worden opgevraagd.
Naar aanleiding van het versturen van de agenda voor de gemeenteraad van heden ontving het lokaal bestuur onderstaande vragen van de mandatarissen.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad art. 11 §3.
Enig artikel: De volgende antwoorden op de mondelinge vragen worden geformuleerd:
Mondelinge vragen vanwege E Timmermans, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Communicatie: De gemeente communiceerde tijdens de winterprik van begin januari niet, noch via haar sociale media noch via de website, over de weersomstandigheden en de strooiactiviteiten van de gemeente. Wie wel communiceerde over de weersomstandigheden en strooiactiviteiten van de gemeente was Peter Van Cutsem (14/1/25 om 00u58, 12.1.2025 om 20u52, 12.1.2025 om 00u26, 11.1.2025 om 01h02, 9.1.2025 om 18h54, 9.1.2025 om 6u12, 8.1.2025 om 16u33, 8.1.2025 om 8u427.1.2025 om 22u36, 4.1.2025 om 19u16).
Op 5.1.2025 werd er ook enkel via deze weg geïnformeerd over de wateroverlast in een aantal straten en dus niet via de gemeentelijke kanalen.
Op de Facebookpagina van de gemeente waren er in die periode enkel 2 posts over de vuilnisophaling van Intradura tijdens de winterprik.
We herinneren Peter Van Cutsem aan zijn mondelinge vraag op de gemeenteraad van o.a. 23.1.2024.
Waarom werd er niet gecommuniceerd op de gemeentelijke kanalen?
Antwoord vanwege burgemeester, P. Van Cutsem:
Het bestuur van de gemeente werd op 3 januari overgenomen zonder enige overdracht van het vorige LVB-bestuur en zonder de mogelijkheid om kennis te maken met de werking van de gemeentelijke diensten. In de eerste dagen was het noodzakelijk om bepaalde situaties dringend te communiceren, waardoor we dit zelf hebben opgepakt. We stuitten echter op verschillende obstakels, zoals een tekort aan strooizout en defecte strooiwagens. Dit onderstreept de noodzaak van een grondige evaluatie van de winterdienst en de noodplanning, inclusief het luik “communicatie”. Bovendien vond alle communicatie in noodsituaties buiten de reguliere kantooruren plaats.
Mondelinge vraag vanwege L. Van Cutsem, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Volgens de gemeentelijke website www.pepingen.be bestaat de gemeenteraad slechts uit 4 leden - zijnde het college van burgemeester en schepenen - en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst uit 1 lid - zijnde de voorzitter. Het valt ons op dat de pagina van het Schepencollege / Vast bureau wel onmiddellijk werd geüpdatet.
Wanneer worden de verschillende pagina’s van de website geactualiseerd?
Antwoord vanwege burgemeester, P. Van Cutsem:
Dit is een terechte opmerking. Dit zal deze week in orde worden gebracht.
Houd er wel rekening mee dat Greta haar eedaflegging nog moest plaatsvinden en dat de diensten eerst een bevestiging moesten ontvangen dat alle e-mailadressen correct werkten alvorens te publiceren.
Mondelinge vragen vanwege S. Beeckmans, gemeenteraadslid LVB-fractie:
1. Er lopen een aantal grote dossiers. De verkiezingsbrochures van TP hebben niet veel duidelijkheid gebracht over wat deze partij met deze grote dossiers wil aanvangen. Een overkoepelende visie of bestuursakkoord lijkt te ontbreken, dat maakt democratische controle onmogelijk. Daarom vragen we vandaag op de gemeenteraad hoe het nieuw bestuur deze grote dossiers wil zien evolueren:
-Bibliotheek
-Chirolokaal
-Betaalbare woningen Bogaarden/Pepingen
-Kinderopvang
-De gemeentefusies
Antwoord vanwege schepen, S. De Cort:
We weten niet waar de afkorting TP voor staat. Voor alle duidelijkheid, we zijn TEAM Pepingen.
Een bestuursakkoord is niet nodig. We zijn 1 TEAM, 1 fractie en hebben een duidelijk programma en visie die samen ontwikkeld werden.
We hebben het bestuur van de gemeente overgenomen zonder enige overdracht van het LVB bestuur. We moeten de status van de verschillende dossiers dus zelf onderzoeken en we zijn contact aan het opnemen met de externe partners in deze dossiers. We zullen er ten gepaste tijd communiceren.
2. We lezen op Editiepajot dat de stad Halle het wegdek van de Pajottenlandstraat gaat vernieuwen. De vrees is dat hiermee bijkomend verkeer zal aangemoedigd worden om via deze weg de Grimmingenstraat te nemen. Burgers uiten al meermaals hun bezorgdheden.
Wat zal de Schepen ondernemen in dit dossier, om de leefbaarheid voor de buurtbewoners te garanderen?
Antwoord vanwege schepen, S. De Cort:
We horen uit uw vraag dat burgers in het verleden al meermaals hun bezorgdheden geuit hebben. Klopt en we hebben ze in het verleden zelf al aangekaart. Vermits jullie in het verleden bestuurden en toen al op de hoogte waren van de problematiek, hadden we graag gehoord wat jullie plan van aanpak zou zijn. We hebben het bestuur slechts 25 dagen geleden overgenomen. We plannen een grondige evaluatie van het mobiliteitsplan en zullen daarin zeker de problematiek van de Grimmingenstraat opnemen.
Mondelinge vragen vanwege Rudi Seghers, gemeenteraadslid LVB-fractie:
1. In de bestelbonnen goedgekeurd op het CBS van 6.1.2025 lezen we een bestelling teneinde een beroep te kunnen doen op een fotograaf voor de installatievergadering van 3 januari 2025. De bestelbon werd dus opgesteld nadat de prestatie geleverd werd. Is hier een collegebesluit die deze beslissing dekt? Wie heeft deze beslissing genomen en wanneer? Is er een prijsvraag geweest?
Antwoord vanwege P. Van Cutsem:
De bestelbonnen van de eerste dagen van het nieuwe jaar (zoals er nog zijn: de koffiekoeken voor het personeel op 02/01 en het nieuwjaarsdiner op 02/01) worden zoals voordien op de eerstvolgende vergadering goedgekeurd. In dit startjaar ging de eerste vergadering door op 06/01.
De voorbereiding was voor de algemeen directeur tijdens de kerstvakantie een drukke periode, en inderdaad werd de markt niet bevraagd. Dit werd, bij de ontvangst van de factuur, op de vergadering van het schepencollege van 20/01/2025 vastgesteld.
2. Volgens de Wegcode (artikel 70.2.1, 3°, h) moet een parkeerplaats die voorbehouden is voor elektrische voertuigen (bv. aan laadpalen) aangeduid zijn met een verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' (blauw bord met een witte P) met daaronder een bord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld. Deze combinatie van borden geeft aan dat parkeren op die plaats is voorbehouden voor elektrische voertuigen.
In Pepingen zijn de laatste paar jaar verschillende laadpalen bijgekomen op het openbaar domein. Inwoners van Pepingen, bezoekers, wandelaars.. die over een elektrische of hybride wagen beschikken stellen evenwel regelmatig vast dat deze plaatsen ingenomen worden door voertuigen die weliswaar opladen maar er langer blijven staan dan nodig. Soms worden de plaatsen ook ingenomen door voertuigen die niet opladen. Welke maatregelen zal het bestuur nemen om er voor te zorgen dat deze oplaadpunten op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen gebruikt worden ?
Antwoord vanwege schepen S. De Cort:
Er moet inderdaad een reglement opgemaakt worden voor die parkeerplaatsen. Vermits er in de toekomst meer en meer elektrische wagens zullen rijden, denken we dat het best zou zijn om de staantijd op die plaatsen te beperken tot de tijd nodig om op te laden. Maar als niet passanten maar inwoners hun wagen daar dan zouden willen opladen, zullen ook zij hun wagen telkens moeten verplaatsen. Op plaatsen waar er weinig parkeerplaatsen zijn, zal dat minder eenvoudig zijn. We hebben de politie gevraagd hoe hun visie hieromtrent is en het lijkt dat de controle op het tijdelijk gebruik van parkeerplaatsen momenteel geen prioriteit heeft binnen onze politiezone. Dit wordt verder opgevolgd met de dienst Verkeer van de Politiezone.
Maar je zegt zelf dat er in Pepingen de laatste paar jaar verschillende laadpalen zijn bijgekomen op het openbaar domein en dus veronderstel ik dat je er zelf al hebt over nagedacht. Vermits we de gemeenteraad graag als forum zouden willen zien waar we van gedachten kunnen wisselen, had ik graag geweten hoe jullie dit zien.
Mondelinge vraag vanwege S. Geerts, gemeenteraadslid LVB-fractie:
De licentie van onze software (word/excel/..) vervalt binnenkort op 4 februari 2025. Om een goede werking te verzekeren, lijkt het ons noodzakelijk dat álle gemeenteraadsleden toegang hebben tot de meest gebruikelijke software om documenten te kunnen lezen en desgevallend bewerken. Zal de licentie van Office 365 vernieuwd worden?
Antwoord vanwege burgemeester, P. Van Cutsem:
In het verleden hadden enkel het CBS en de voorzitter van de gemeenteraad een licentie van Office 365; de andere gemeenteraadsleden werkten met hun eigen Office software of met de Exchange online software. We plannen hierin geen verandering te brengen.
De voorzitter sluit de zitting op 28/01/2025 om 22:29.