Terug
Gepubliceerd op 05/03/2025

Besluit  Gemeenteraad

di 28/01/2025 - 19:30

Bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken - Aanduiding van een vertegenwoordiger. Beslissing

Aanwezig: Luc Decrick, Voorzitter
Peter Van Cutsem, Burgemeester
Kristof De Cuyper, Hanneke Agneessens, Suzanne De Cort, Schepenen
Eddy Timmermans, Greta Cochez, Rudi Seghers, Patrick Vanbellinghen, Saskia Beeckmans, Marleen Pollé, Sander Geerts, Lotte Van Cutsem, Johan Peetroons, Frieda Moriau, Raadsleden
Leen Deneyer, Algemeen directeur
Aanleiding

Naar aanleiding van de recente verkiezingen moet er een vertegenwoordiger van het lokaal bestuur aangeduid worden om te zetelen in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken.

Het bekkenbestuur is de bestuurlijke pijler van het wateroverleg in het Dijle-Zennebekken. In dit orgaan zetelen vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten, de polders en de watering). Ook vertegenwoordigers van de regionale landschappen, rioolbeheerders en de VLM nemen deel aan het overleg.

Regelgeving

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek).

Het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken en het Denderbekken, m.b.t. de  vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan het lokaal bestuur Pepingen deel uitmaakt.

Feiten en context

Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het  Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.

Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om de problematiek van overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.

 

Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Pepingen maakt deel uit van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Het bekkenbestuur heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.

Het bekkenbestuur heeft tot taak:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

 

Door het college van burgemeester en schepenen wordt Peter Van Cutsem voorgedragen om de gemeente Pepingen te vertegenwoordigen in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken.  Hanneke Agneessens wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.

 

Gaat over tot de geheime stemming:

15 stembiljetten worden bezorgd aan de voorzitter;

De geheime stemming geeft volgende uitslag:

  • Aantal deelnemers aan de stemming: 15
  • Aantal blanco stemmen en onthoudingen: 0 
  • Aantal ongeldige stemmen: 0 
  • Aantal geldig aangebrachte stemmen: 15

Effectieve vertegenwoordiger:

  • Peter Van Cutsem krijgt 15 ja-stemmen

Plaatsvervanger:

  • Hanneke Agneessens krijgt 15 ja-stemmen
Besluit


Artikel 1: Het lokaal bestuur Pepingen verklaart zich akkoord met de deelname in het Dijle-Zennebekken en het Denderbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Hiertoe worden de volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid.

Effectief lid: Peter Van Cutsem, Burgemeester
Plaatsvervanger: Hanneke Agneessens, schepen


Artikel 2: Het antwoordformulier t.a.v. het bekkenbestuur wordt digitaal ingevuld en verzonden via de ontvangen link.