Terug
Gepubliceerd op 05/03/2025

Besluit  Gemeenteraad

di 28/01/2025 - 19:30

Hernieuwing engagement Faire Gemeente. Beslissing

Aanwezig: Luc Decrick, Voorzitter
Peter Van Cutsem, Burgemeester
Kristof De Cuyper, Hanneke Agneessens, Suzanne De Cort, Schepenen
Eddy Timmermans, Greta Cochez, Rudi Seghers, Patrick Vanbellinghen, Saskia Beeckmans, Marleen Pollé, Sander Geerts, Lotte Van Cutsem, Johan Peetroons, Frieda Moriau, Raadsleden
Leen Deneyer, Algemeen directeur
Aanleiding

Het lokaal bestuur van Pepingen haalde in 2017 de titel van Faire Gemeente binnen.  Heden dient het engagement vernieuwd te worden in het kader van het behoud van de titel Faire Gemeente.

Regelgeving

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2012: Ontwikkelingssamenwerking- Resolutie fair-trade Gemeente - Goedkeuring.

Collegebeslissing van 22 december 2022: Engagement van FairTradeGemeente naar Faire Gemeente. Beslissing

Collegebeslissing van 6 maart 2023: Herbevestiging titel FairTradeGemeente. Kennisname

Collegebeslissing van 13 januari 2025: Resolutie: Engagement Faire Gemeente: Beslissing

Feiten en context

Overwegende dat Pepingen een beleid rond ontwikkelingssamenwerking/internationale solidariteit heeft;

Overwegende dat Pepingen de opdracht heeft om duurzame productie- en consumptiepatronen te bevorderen;

Overwegende dat een menswaardig inkomen voor de producent deel uitmaakt van duurzame productiepatronen;

Overwegende dat Pepingen de opdracht heeft de bevolking te sensibiliseren;

Overwegende dat Pepingen een straffe streekgemeente is en investeert in streekproducten en hoeveproducten wenst te promoten;

Gelet op de oprichting van het GROS.

Gelet dat bij de opmaak van de meerjarenplanning aandacht zal gegeven worden aan eerlijke handel, lokale duurzame voeding en duurzaam consumeren;

Het lokaal bestuur van Pepingen haalde in 2017 de titel van Faire Gemeente binnen en is daarmee één van de 195 titeldragende Faire Gemeenten in België.

Een Faire Gemeente worden én blijven vraagt een engagement van het lokale bestuur samen met betrokken burgers. De titel toont aan dat het lokaal bestuur van Pepingen eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren niet alleen een warm hart toedraagt, maar dat het er effectief ook werk van maakt. Bovendien zet het lokaal bestuur van Pepingen zo ook in op 12 van de 17 SDG’s, werkt het aan een duurzame en solidaire samenleving én bestrijdt het mee de klimaatcrisis.

Criteria
Om een Faire Gemeente te worden én te blijven zet het lokale bestuur zich in voor 6 verplichte criteria en het next level:  

  1. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld in haar fair(trade-) aankoopbeleid en communiceert naar personeel en inwoners over de titel en de engagementen.
  2. In winkels en horeca kunnen klanten lokale duurzame én fairtradeproducten kopen.
  3. Ook scholen, verenigingen en lokale ondernemingen trekken de kaart van eerlijke handel en duurzaamheid.
  4. Er worden regelmatig acties georganiseerd en gecommuniceerd over de engagementen van de Faire Gemeente.
  5. Inwoners geven de lokale campagne mee vorm als lid van de trekkersgroep of een werkgroep.
  6. Lokale duurzame voeding wordt gepromoot en agro-ecologische projecten krijgen een duwtje in de rug.
  7. De gemeente koppelt eerlijke handel aan andere thema’s zoals fair bankieren, fair textiel, faire natuursteen en hergebruik van spullen. (Next Level)

 

Fair-O-Meter
Tweejaarlijks dient een Faire Gemeente haar engagement voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren te herbevestigen. Dit gebeurt door het invullen van de Fair-O-Meter, een zelfevaluatie die het gemeentelijk engagement voor een faire wereld ‘meet’, zowel lokaal als mondiaal.

 

Jaarlijkse bijdrage aan het netwerk

Elke titeldragende gemeente betaalt jaarlijks een bijdrage van 302,50 euro (incl. 21% btw).

Hiermee draagt de Faire Gemeente bij aan de uitbouw van het netwerk van Faire Gemeenten en krijgt zij doorheen het jaar toegang tot heel wat activiteiten en dienstverlening.

Elk jaar zijn er drie publieksmomenten waarbij Faire Gemeente hun engagement voor de campagne in de kijker kan zetten: in mei op de World Fair Trade Day tijdens De Faire Ronde, in oktober tijdens de Week van de Fair Trade en in november-december met het Food.Film.Fest. Faire Gemeente Vlaanderen voorziet ter ondersteuning bij de organisatie hiervan digitaal communicatiemateriaal, toolkits, draaiboeken en advies.

Financieel advies/visum

Budget beschikbaar op 0160-00 6150006 - lidmaatschappen-faire gemeente.

Publieke stemming
Aanwezig: Luc Decrick, Peter Van Cutsem, Kristof De Cuyper, Hanneke Agneessens, Suzanne De Cort, Eddy Timmermans, Greta Cochez, Rudi Seghers, Patrick Vanbellinghen, Saskia Beeckmans, Marleen Pollé, Sander Geerts, Lotte Van Cutsem, Johan Peetroons, Frieda Moriau, Leen Deneyer
Voorstanders: Luc Decrick, Peter Van Cutsem, Kristof De Cuyper, Hanneke Agneessens, Suzanne De Cort, Eddy Timmermans, Greta Cochez, Rudi Seghers, Patrick Vanbellinghen, Saskia Beeckmans, Marleen Pollé, Sander Geerts, Lotte Van Cutsem, Johan Peetroons, Frieda Moriau
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel: De gemeenteraad herbevestigt haar engagement voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren in het kader van de resolutie 'Faire Gemeente' (criteria).