Het vast bureau keurt op 02/02/2024 'Welzijnskoepel - Lokale partnerschap PajoTral (Capacity Building) - Goedkeuring dossiers, bevestiging deelname en goedkeuring jaarlijks cofinanciering i.k.v. project lokale partnerschap' goed.
Er wordt nu gevraagd om de partnerschapovereenkomst goed te keuren.
Vanaf 2024 centraliseert Europa Werk en Sociale Economie (WSE) alle middelen sociale inclusie in het project 'Capacity Building Lokale Partnerschappen'. Vanuit de Welzijnskoepel West-Brabant en de lokalen besturen van het Pajottenland en de TARL regio wordt er onderzocht wat de haalbaarheid en mogelijkheden zijn om samen te werken rond dit project. Hieronder wordt een stand van zaken gegeven van het project inclusief de bestaande onduidelijkheden.
Capacity Building is een project dat getrokken wordt vanuit een samenwerking tussen VVSG, VDAB en Europa WSE. Met dit project wil de Vlaamse overheid de lokale besturen ondersteunen in het opzetten van een duurzaam lokaal partnerschap. Dit lokaal partnerschap, waarin de VDAB en de OCMW’s kernpartners zullen zijn, moet het verder mogelijk maken om expertises van verschillende (relevante) partnerorganisaties te bundelen. Deze verzameling van expertises en kennis zal vervolgens aangewend worden om werkzoekenden met allerlei profielen en met multiproblematieken beter te begeleiden en ondersteunen in hun activatietraject.
Gedurende de voorbije maanden heeft het coachingsteam, samengesteld uit personeelsleden van VDAB en VVSG, een aantal acties ondernomen in kader van Capacity Building. In onze regio werd hiervoor op 25 mei 2023 een casuïstiekoefening georganiseerd waarop maatschappelijk werkers van de OCMW ’s van de lokale besturen samen voorgelegde cases bespraken om een zicht te krijgen op doelgroepen, noden en drempels binnen de regio. Deze informatie wordt samengebracht in het lokaal addendum. Het addendum is een document dat in juni gepubliceerd werd op de website van Europa WSE bij de call to interest voor Capacity Building. Het schetst een breed overzicht van de werkingsregio en alle bijhorende noden, drempels en uitdagingen waarrond gewerkt kan worden. Hierop konden partners vervolgens gericht een kandidatuur opstellen en indienen waarbij ze hun expertise en dienstverlening rond deze noden en drempels kunnen toelichten en uitleggen.
Op 8 september 2023 werden 5 van de 7 kandidaturen weerhouden, na de schriftelijke beoordeling van de juryleden. Deze 5 kandidaturen werden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de pitch momenten, waar dieper ingegaan werd op het eigen dossier aangevuld met vragen van de juryleden. Hieruit heeft de jury 3 kandidaturen weerhouden, die zij als geschikt zien om verder mee te nemen naar het partnerschapsvormingsproces. Het volledige relaas en de motvering van de jury werd opgetekend in het juryverslag.
Na deze validatie komen we terecht in de fase van het partnerschapsvormingsproces. Binnen deze fase gaan de kernpartners (Lokale besturen en VDAB) samen met de weerhouden kandidaten het partnerschap vormen. Hier worden inhoudelijke afspraken gemaakt, rolverdeling bepaald en een financiële begroting opgesteld om zo tot het uiteindelijke indieningsdossier te komen voor de subsidieoproep lokale partnerschappen. Ook hier werd het mandaat aan de Welzijnskoepel West-Brabant gegeven om de stem van de lokale besturen te vertegenwoordigen, en uiteindelijk bij het indienen van het dossier op te kunnen treden als penhouder. Deze fase ging van start op 8 november 2023. Tijdens het partnerschapsvormingsproces werd een updatevergadering gehouden voor de lokale besturen op 11 december 2023, hier werd meer informatie gegeven over het verdere verloop en de financiële kant van het project.
De huidige partners werden: OCMW, VDAB, Ligo, Groep Intro, Welzijnskoepel West-Brabant en het VVSG.
Op 2 februari 2024 heeft het Vast Bureau de intentieverklaring 'Welzijnskoepel - Lokale partnerschap PajoTral (Capacity Building)' goedgekeurd, inclusief de goedkeuring van dossiers, bevestiging van deelname en jaarlijkse cofinanciering in het kader van het lokale partnerschap.
De Welzijnskoepel heeft nu de partnerschapsovereenkomst ontvangen (zie bijgevoegde documenten) en verzoekt alle partners deze te ondertekenen. Welzijnskoepel West-Brabant zal optreden als promotor. De bijlagen zijn door hen opgesteld en gecontroleerd.
jaarlijkse cofinanciering vanuit Pepingen: € 1.640,12
Enig artikel: De OCMW-raad keurt de partnerschapsovereenkomst 'LiFT PajotTarl’ (bijlage 1) goed in het kader van het project Capacity Building, getrokken vanuit een samenwerking tussen VVSG, VDAB en Europa WSE en als doel het opzetten van een duurzaam lokaal partnerschap. Kernpartners zijn de VDAB en de OCMW's van het Pajottenland en de TARL, de coördinatie zal uitgevoerd worden door de Welzijnskoepel.