Naar aanleiding van het versturen van de agenda voor de gemeenteraad van heden ontving het lokaal bestuur onderstaande vragen van de mandatarissen.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad art. 11 §3.
Enig artikel: De volgende antwoorden op de mondelinge vragen worden geformuleerd:
Mondelinge vragen vanwege S. Beeckmans, gemeenteraadslid LVB-fractie:
1/Na lang wachten en veel inspanningen sinds de vorige legislatuur via de Vervoerregio Vlaamse Rand en het intergemeentelijk project Toerismepunten zijn de deelfietsen uitgerold in de Vlaamse Rand en meer in het bijzonder in het Pajottenland.
Welke initiatieven zullen door de gemeente genomen worden om de deelmobiliteit te promoten?
Wij hebben met LVB indertijd deelmobiliteit geïntroduceerd in Pepingen en in het Pajottenland en als daar één ding uit gebleken is dan is het wel dat promotie maken essentieel is in deze projecten. Deze vraag is dus pertinent voor het slagen van het project.
Worden er nog andere locaties voor deelfietsen voorzien of bijkomende droppoints?
Antwoord vanwege schepen Suzanne De Cort:
Waarom wordt het charter zwaar vervoer niet meer opgenomen in de signalisatievergunningen?
Dat charter is indertijd door LVB in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan, dat met éénparigheid der stemmen is goedgekeurd in de gemeenteraad, met de sector afgesproken. Het is dus veel meer dan een gewone verwijzing naar wetgeving maar een duidelijke concrete afspraak.
Antwoord vanwege schepen Suzanne De Cort:
Cinébib is een platform dat door Vlaanderen in Vlaamse en Brusselse bibliotheken wordt uitgerold en waarbij de bibliotheekgebruiker films en documentaires kan streamen. Interessant is dat het zo’n 1500 films aanbiedt gaande van de klassiekers tot de onafhankelijke Europese films en documentaires, kunst cinema, jeugdfilms enz.
In een wereld waar streaming belangrijker wordt is een interessante opportuniteit ontstaan voor o.a. de indie films die in het verleden moeite hadden om voor een groot publiek toegankelijk te zijn.
Onafhankelijke en kritische cinema is vandaag meer dan ooit noodzakelijk in een wereld die meer en meer bedreigd wordt door fake news, polarisatie en bewuste haatcampagnes.
De toegang gaat eenvoudig via je Mijn Bibliotheek-profiel en is gratis, voor zover je gemeente mee in het project gestapt is natuurlijk. Vandaag zijn er zo’n 40 steden en gemeenten ingestapt. De streamingdienst heeft Chromecast-ondersteuning en werkt op Apple TV en via apps op Android en iOS en is dus breed toegankelijk.
Nu het project uit zijn pilootfase is, is het volgens LVB interessant om ook onze bibliotheek hier te laten op intekenen. Is het CBS bereid hiertoe de nodige stappen te ondernemen? Dit kan via Cultuurconnect.
Antwoord vanwege schepen Hanneke Agneessens:
Het is een goede zaak dat het behoud van cash automaten in Pepingen onder de aandacht blijft. We haalden het de voorbije jaren al veel aan: geen cash in de buurt is vervelend voor burgers, maar treft vooral kwetsbare groepen en onze lokale handel nog veel harder. Voor LVB moet deze belangrijke dienstverlening dus nabij blijven. Al in december 2023 plaatsten toenmalige schepenen Rudi Seghers en Greta Cochez van LVB - Lijst van de Burger dit op de agenda, op vraag van de seniorenraad, en die motie werd unaniem aangenomen. Na constructieve gesprekken bevestigde Batopin aan het LVB-bestuur in maart ‘24 dat er zeker een cash automaat kwam en verschillende opties werden door Batopin onderzocht. We zijn opgelucht dat het huidige bestuur het belang hiervan ook inziet en dit dossier heeft verder gezet.
Vraag: Is er voor de site voor dewelke momenteel wordt geopteerd, een financiële tussenkomst aan de gemeente gevraagd door Batopin of enige andere persoon? Werd de optie van een vrijstaande locatie verder besproken met Batopin alvorens een bestaande handelsruimte te overwegen?
Antwoord vanwege schepen, Kristof De Cuyper:
Mondelinge vragen vanwege Rudi Seghers, gemeenteraadslid LVB-fractie:
Pepingen heeft de laatste jaren heel wat stappen gezet om de dekkingsgraad van AED-toestellen te verhogen. Er werden nieuwe locaties gezocht, de onderhoudskosten van alle toestellen worden nu ten laste genomen door de gemeente en vorig jaar organiseerde de gemeente in samenwerking met Koen Overlaet cursussen over het correcte gebruik van AED-toestellen.
Factcheckers legde op 4/3 jongstleden evenwel een probleem bloot ivm de AED-toestellen in Vlaanderen: het register is onvindbaar, verouderd of foutief.
Vraag :
- Kan een lijst van locaties opgenomen worden op gemeentelijke infokanalen (Pepingen Informeert, website, herhaling op sociale media)?
- Kunnen de toestellen in de bestaande registers (FOD) of Apps zoals Staying Alive geregistreerd worden?
- Om erkend te worden als” hartveilige gemeente” moet de gemeente nog enkel een opleiding reanimeren en defibrilleren organiseren met Rode Kruis-Vlaanderen voor minstens 10% van de (vrijwillige) medewerkers. Overweegt de gemeente deze mogelijkheid?
Antwoord vanwege schepen, Hanneke Agneessens: