Terug
Gepubliceerd op 28/06/2023

Besluit  Gemeenteraad

di 30/05/2023 - 19:30

Mondelinge vragen aan het college volgens art. 11 §3 huishoudelijk reglement

Aanwezig: Sander Geerts, Voorzitter
Eddy Timmermans, Burgemeester
Saskia Beeckmans, Rudi Seghers, Schepenen
André De Roubaix, Peter Van Cutsem, Luc Decrick, Patrick Vanbellinghen, René De Vos, Gunther Roobaert, Kristof De Cuyper, Suzanne De Cort, Gerda Claeys, Guy Derijcke, Raadsleden
Nancy Mathijs, Algemeen directeur wn.
Verontschuldigd: Greta Cochez, Eerste schepen
Afwezig: Leen Deneyer, Algemeen directeur
Aanleiding

Naar aanleiding van het versturen van de agenda voor de gemeenteraad van heden ontving het lokaal bestuur onderstaande vragen van de mandatarissen.

Regelgeving

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad art. 11 §3.

Besluit

Enig artikel: De volgende antwoorden op de mondelinge vragen werden geformuleerd:

Mondeling vraag vanwege Kristof De Cuyper, DVP-fractie:

Vraag 1 : 

 Al meermaals vroeg DVP in 2022 en 2023 tijdens verschillende gemeenteraadszittingen naar de stand van zaken van het dossier sociale woningbouw te Bogaarden.

 Tijdens de gemeenteraadszitting januari 2023 deed schepen Seghers de uitspraak dat er aan de plannen was gewerkt en dat er op korte termijn een terugkoppeling zou zijn naar de bevolking.

 Gezien tot op heden nog geen verdere info gehoord of gezien , stelt DVP de vragen :

 - wat is stand van zaken? m.a.w welke aanpassingen werden er aan de ontwerpplannen aangebracht ?

 - wanneer zal het project toegelicht worden aan inwoners ?

 Rudi Seghers, Schepen, antwoordt:

Men is vanuit Woonpunt bezig met de plannen. Ik kan er nog geen datum op plannen, zou binnen afzienbare tijd moeten zijn. Dan kan er een infomoment komen.

 

 Vraag 2 : 

 Het kunststofgrasveld te Pepingen werd gerealiseerd in 2009. Ondertussen werd dit door de voetbalclub zeer goed onderhouden maar ook zeer intensief gebruik.

 Normale levensduur van zo een type veld is 10 jaar. Dit veld is dus reeds ouder, versleten en aan vervanging toe. Huidig college van burgemeester en schepenen werd hierover reeds meermaals gevat door voetbalclub zelf. Wetende dat een kunststofgrasveld om de twee jaren gekeurd dient te worden, graag volgende vragen :

 - wanneer was laatste keuring en waren er opmerkingen ?

- werd of wordt er budget voorzien door huidig beleid in de meerjarenplanning ifv vernieuwen van het kunststofgrasveld ? 

 Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt: 

Wat betreft de keuring: Het bestuur van de FC deelde me mee dat er geen keuringen zijn.

Er zijn op dit moment nog geen officiële vragen van de FC daaromtrent maar die zullen zeker komen. We zullen dan wel zien wat nodig is.

 

Mondeling vraag vanwege Peter Van Cutsem, cd&v-fractie:

1.     In het schepencollegeverslag van 20 februari 2023 namen we kennis van de cijfers van de betalende en gratis bezoeken, de inkomsten en het aantal kg van het recyclagepark voor het jaar 2022. De jaarinkomsten zijn 5.838,65 euro en het betalend gewicht afval bedraagt 38.065 kg (= 38,065 ton). In het overzicht van de betalende fracties in het recyclagepark stellen we vast dat er samen 407,168 ton afval in 2022 verwerkt werd. Normaal goed voor een ontvangen bedrag van 55.728 euro.

 o   Hoezo is er een verschil in betalend gewicht en het verwerkt gewicht van de betalende fracties in het recyclagepark (verschil van 369,10 ton!)?

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

Vanuit Intradura werd volgend antwoord gegeven:

Het verschil in gewicht is te verklaren met foute wegingen op het recyclagepark zelf. Deze wegingen, die de inwoner op het park zelf doet, worden niet in het RP-systeem zelf gecorrigeerd omdat we met deze gegevens niet verder werken. De facturatie voor de verwerking van het afval is gebaseerd op de wegingen door Intradura en de verwerkers van het afval op het moment het afval weggevoerd wordt.

De cijfers die de gemeente maandelijks per e-mail ontvangt, komen rechtstreeks van het recyclagepark systeem RecycData. Hierin worden de toegangen en de wegingen geregistreerd die op het RP zelf gebeuren. Hierbij gebeurt het soms dat de auto’s waarmee de inwoners het afval aanleveren meegerekend worden als gestort afval. Inwoners wegen de auto soms bij het verlaten van het betalende gedeelte niet mee waardoor het gewicht van de auto als gestort afval wordt geregistreerd. Het afval wordt berekend door de tweede weging van de eerste af te trekken. Onze diensten corrigeren vervolgens de retributie om de inwoner het te veel betaalde geld terug te geven. Zoals boven vermeld, worden de geregistreerde gewichten niet gecorrigeerd in het RecycData systeem. Daarom dat deze tonnages hoger zijn dan de tonnages die aangerekend worden voor verwerking.

De maandelijks gerapporteerde gewichten via e-mail zijn dus niet 100% correct en geven maar een indicatie.

 

 2.     In het collegeverslag van 11 mei 2022 lezen we dat er een nieuwe werking is voor het uitlenen van standpijpen in het kader van tijdelijke watervoorzieningen bij de Watergroep. Buiten de plaatsing van een standpijp op eigen evenementen kan de gemeente ook de dienstverlening van tijdelijke waterlevering aanbieden aan lokale verenigingen. Het schepencollege besliste om deze optie niet te weerhouden en de aanbieding van standpijpen voor verenigingen te laten gebeuren rechtstreeks via De Watergroep.

 o   Waarom kiest het college om tijdelijke waterlevering via een standpijp niet aan te bieden aan verenigingen?

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

Voor groot gebruikers moet het toch via de Watergroep gebeuren. Voor andere kunnen de verenigingen nog steeds beroep doen op de dienstverlening van de technische dienst i.v.m. de plaatsen van de standpijpen op gemeentelijke evenementen. Er is dan ook een bijhorende opleiding ingepland in samenwerking met de watergroep die door een aantal mensen al gevolgd zijn. 

 

  3.     De brandweerzone Vlaams-Brabant West, die ook Pepingen beschermt, is sinds 1 januari 2023 door besparingen gestopt met het verdelgen en verwijderen van wespennesten. We lezen in het infoblad dat de inwoners voortaan zelf op zoek moeten naar een gekwalificeerde verdelger.

 o   Kan Pepingen onderzoeken om, samen met andere gemeenten uit de politiezone, een private verdelger aan te stellen voor de regio (of via een samenwerkingsovereenkomst cfr. de aanstelling van een dierenasiel)?

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

Er is nog altijd samenwerking voor die verdeling van de Aziatische hoornaar, als die op moeilijke plaatsen zit wordt de brandweer nog ingezet om die te vernietigen.Brandweer gaat ook nog de telefoons beantwoorden en doorverwijzen naar de website en de intentie is er om de mensen die het vandaag doen het zouden blijven doen. Er zal nog info komen daarvoor.

De samenaanvraag nemen we mee maar is vandaag nog niet besproken met de andere gemeenten van de zone.

 

 4.     In het schepencollegeverslag van 2 mei 2023 lezen we het volgende: het college heeft op 20 maart 2023 de opdracht, zijnde begeleiding bij het traject opmaak van een participatiereglement, gegund aan vzw De Wakkere Burger. Aangezien het participatietraject met burger rond fusie een opdracht is die meer voorbereiding vergt en ook een participatievorm vergt, die breder uitgerold dient te worden, kan de begeleiding hiervan niet beschouwd worden als een uitbreiding, maar dient een nieuwe prijsvraag georganiseerd te worden. De informeringsfase neemt de gemeente zelf voor haar rekening.

 o   Strookt deze collegebeslissing met de door de meerderheid genomen gemeenteraadsbeslissing van 5 april 2023?

o   Wat omvat de informeringsfase precies?

o   Wat is de timing van deze participatie- en informeringsfase?

Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt:

  1. Ja, is conform de geest van de beslissing. De Wakkere Burger heeft deze gunning trouwens ook binnengehaald.
  2. Op 22 juni 2023 komt Prof. Dr De Rynck uitleg geven over gemeentefusies
  3. Moet nog besproken worden met de VZW de Wakkere Burger die de gunning heeft binnengehaald. Die timing wordt met hen afgesproken.
 

 5.     Eind 2019 werden een aantal betonvakken van Johan Demaegtstraat, nabij het kerkhof te Beert, vervangen door asfalt. Inwoners van de straat melden dat de trillingen door het voorbijrijden van de bus al een tijdje terug aanwezig zijn. Er vormt zich ook een bijkomend probleem. De opstuikingen van de asfalt tegen de betonvakken veroorzaken een gevaarlijke situatie voor o.a. fietsers.

 o   Hoe gaat het schepencollege deze inwonersklacht en de ontstane gevaarlijke situatie oplossen? Binnen welk tijdsbestek worden deze problemen aangepakt?

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

Er is in het verleden hersteld. Vandaag is daar een kleine boordvorming. De Technische dienst neemt dit op, misschien kunnen we de betreffende opstuikingen laten wegfrezen.

Is nog niet duidelijk dat de aangehaalde trillingen van daar komen. 

 

6.     Op 27 april 2022 behandelde de gemeenteraad het gezamenlijk toegevoegd punt van de oppositie met als titel “Beslissing over regularisatie van ‘erkenning’ voor Pepingse verenigingen die werden opgericht vooralleer de goedkeuring van de eerste erkennings- en subsidiereglementen – Goedkeuring – Kennisname van de lijst van gemeenteraadsbeslissingen van de eerder erkende verenigingen". De vergadering besloot unaniem ter zitting om het agendapunt te verdagen en maakte bepaalde afspraken omtrent de uitvoering van de beslissing. De gemeenteraad nam tijdens de zitting van 28 februari 2023 kennis van het standpunt van de Gouverneur op de klacht wegens het niet-uitvoeren van de gemeenteraadsbeslissing van 27 april 2022.

 o   Wanneer zal het schepencollege de beslissing van 27 april 2022 volledig uitvoeren?

Rudi Seghers, Schepen, antwoordt:

Werkroep is samengesteld en samengekomen en er werd een nieuw reglement goedgekeurd door de GR. Dit impliceert de uitvoering van die beslissing.

 In het erkenningsreglement staat en dat is het antwoord op de vraag:

Artikel 9 – overgangsmaatregel

Alle verenigingen die deel uitmaken van de gemeentelijke adviesraden, en/of die  de laatste 3 jaar logistieke, materiële en/of financiële steun hebben ontvangen van de gemeente of die expliciet erkend zijn, blijven automatisch erkend.

 

7.     Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer staat dat het agentschap, samen met gemeenten en steden, in 2021 meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart heeft gebracht. In Vlaams-Brabant zonden 27 gemeenten, 101 dossiers in. Volgens de opgevraagde verslagen werd er in 2021 geen structureel overleg tussen AWV en gemeente georganiseerd waar dit onderwerp besproken werd.

 o   Nam de gemeente Pepingen deel aan de oproep om de knelpunten op veel gebruikte schoolroutes op gewestwegen in kaart te brengen?

o   Zo ja,…

o   Welke schoolroute(s) en knelpunten werden doorgegeven?

o   Op welke gegevens heeft het college hun keuze gebasseerd? Werden burgers, fietsers of adviesraden hierbij betrokken?

Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt:

-ja

-Kruispunt Eikstraat-N28 en de belijning op het fietspad N28 thv het gemeenteplein -komende van Kestergat- waar het tweerichtingsfietspad een éénrichtingsfietspad wordt.

-eigen ervaringen en inschattingen vanuit de dienst en opmerkingen die van burgers zijn binnen komen.

 

 8.     Tijdens de vorige gemeenteraad behandelden we de overeenkomst met Taas voor de invoering van trajectcontroles in Pepingen en de samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor het innen van de GAS5-boetes . Een aantal vragen bleven tijdens de zitting onbeantwoord.

o   Wat is de correctiemarge op de meting van de trajectcontrole?

o   Wat is de tolerantiemarge op een GAS5-boete?

Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt:

Wil de vraagsteller, rekening houdende met de bezorgdheid over verkeersveiligheid, dat hier in openbare zitting op wordt geantwoord of is dit niet eerder iets voor een schriftelijk antwoord?

 

Antwoord van de vraagsteller: ja

 

Voor de GAS5: Ik verwijs naar het KB van 12.10.2010. Net zoals bij de strafrechtelijke afhandeling van snelheidsovertredingen wordt er rekening gehouden met een technische tolerantiemarge van 6km/h.

 

Voor de trajectcontrole wordt eenzelfde correctiemarge aangehouden op basis van dezelfde reglementering.

 

 

 9.     Tijdens de vorige gemeenteraad werden tal van adviezen uitgebracht, zowel voor het erkenningsreglement als voor de erkenning van verenigingen. Een aantal vragen bleven tijdens de zitting echter onbeantwoord.

 o   In de dossiers is geen advies van de cultuurraad opgenomen maar wel van een document van de werkgroep cultuurbeleid.

o   Bestaat de cultuurraad niet meer?

o   Wie besliste om een werkgroep cultuurbeleid op te richten?

o   De jeugdraad werd gewoon bevraagd per mail met 2 antwoorden als resultaat. In 2022 ging er ook geen vergadering van de jeugdraad door.

o   Waar ligt hier het probleem?

Rudi Seghers, Schepen, antwoordt:

Begin van de legislatuur werd een oproep gelanceerd naar bevolking en verenigingen om deel uit te maken van de cultuurraad. De cultuurraad werd in 2019  opgericht. Op de eerste twee uitnodigingen was er evenwel weinig  reactie geweest van de betrokken verenigingen.

Hierdoor leeft er binnen de cultuurraad het gevoel dat  de  huidige cultuurraad niet helemaal  representatief is voor het gehele Pepingse cultuurleven.

Het is de bedoeling toch nog een derde oproep te lanceren en de verenigingen op te roepen om deel te willen uitmaken van de algemene vergadering.

Om deze vernieuwing vorm te geven, werd voorgesteld om de Algemene Vergadering van de Cultuurraad anders te benoemen, een signaal voor een andere aanpak en dit in overleg met alle betrokkenen.

Het decreet lokaal cultuurbeleid laat dit ook, toe . Dat zegt:

Elke overheid moet alle erkende representatieve verenigingen en alle ideologische en filosofische strekkingen betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid.

Met dit doel zullen zij een beroep doen op passende, bestaande of op te richten organen en structuren, met het oog op inspraak of advies.

 Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt:

Jeugdraad:

De vergadering die voorzien was in het eerste kwartaal van 2023 is weggevallen door ziekte van de betrokken jeugdambtenaar. Afvaardiging van jeugdraad was wel aanwezig op de vergadering over het erkenningsreglement die gehouden werd met de politieke fracties en vertegenwoordigers van de adviesraden.

In 2022 is er inderdaad geen geweest. De diensten zijn toen sterk bezig geweest met Eaglebe en hervorming van reglementen (Pepingse en intergemeentelijke). Maar van problemen zou ik niet durven spreken.

 

 10.  Tijdens de zitting van december 2022 werd door de gemeenteraad goedgekeurd dat voortaan restafval- en GFT-zakken ook aanvaard worden op het recyclagepark. Ook in het gemeentelijke infoblad van april lezen we deze informatie. Gemeente Pepingen en Lennik hebben hiervoor 2 afsluitbare containers gekocht. Inwoners maakten ons de melding dat niet iedereen van deze optie gebruik kan maken aangezien er maar één container van 1.000 liter voor twee gemeenten is voorzien.

 o   Waarom kan niet iedereen zich ontdoen van hun restafval- of GFT-zak op het recyclagepark?

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

Het was niet nieuw dat de restafval nar het containerpark kan gebracht worden.

Het is niet de bedoeling dat iedereen naar het containerpark komt met restafval, is enkel de bedoeling voor mensen die zakken hebben die moeilijk thuis kunnen gehouden worden door omstandigheden. Dit kost ons ook bovenop de gewone ronde.

 

Mondeling vraag vanwege Gerda Claeys, N-VA-fractie:

1.Wij betalen nu al maanden € 847/maand voor de huur van een sanitair blok geplaatst op de koer van het CC in Heikruis en te gebruiken door de Oekraïense bewoners van de pastorij.

Er was toch overeengekomen dat een douche zou voorzien worden in die locatie, met gedeelde kosten door de gemeente en het kerkfabriek van Heikruis. De werken schieten maar niet op.Van waar die vertraging en wanneer zullen die klaar zijn ?  

Eddy Timmermans, Burgemeester, antwoordt:

De douchebak is geplaatst. Voor het plaatsen van deze douchebak moesten er eerst nog wat werken gebeuren.

 

Mondeling vraag vanwege André De Roubaix, cd&v-fractie:

 Aanpak zwaar vervoer in de Hoesnaek:

jullie stelling in het mobiliteitsplan::
Op lokale ontsluitingswegen is sluipverkeer moeilijk te voorkomen. Daar zullen snelheidsmaatregelen en het weren van zwaar vervoer de hinder trachten te verminderen.

Het probleem ZWAAR VERVOER is volgens onze fractie niet voldoende aangepakt.

De cijfers van TELRAAM bewijzen onze stelling.

Als we de cijfers over 4 maanden nemen( van 4 mei 2022 tot 3 sept. 2022) zien we dat er 27202 zware voertuigen voorbij kwamen in de Hoesnaek.
Dit is een gemiddelde van 225/dag.
Zaterdagen en zondagen zijn hierin ook meegerekend wat het gemiddelde van 225 nog naar omlaag haalt.

Hoe gaan jullie dit cijfer doen dalen?

Saskia Beeckmans, Schepen, antwoordt:

Binnen het mobiliteitsplan hebben we het vrachtroutenetwerk opgesteld op basis van de wegencategorisering. Bestemmingsverkeer en lokaal ontsluitingsverkeer kan echter niet geweerd worden.

Ik vermoed dat we akkoord zijn dat we ons landbouwverkeer en busvervoer ook niet moeten weren (telraam maakt het onderscheid niet tussen landbouwverkeer, bus en vrachtvervoer.)!

De intergemeentelijke tonnagebeperkingszone zullen weer moeten worden opgenomen.

Voor de handhaving zijn we afhankelijk van de PZ, maar dat is in de praktijk niet gemakkelijk. Trajectcontrole kan nog niet omdat er nog wat problemen met de Gas-wetgeving zijn hierover. Borden moeten nageleefd worden onafhankelijk van het charter, dat staat gewoon in de wegcode.