Naar aanleiding van het versturen van de agenda voor de gemeenteraad van heden ontving het lokaal bestuur onderstaande vragen van de mandatarissen.
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad art. 11 §3.
Enig artikel: De volgende antwoorden op de mondelinge vragen worden geformuleerd:
Mondelinge vragen vanwege P. Van Cutsem, gemeenteraadslid cd&v-fractie:
1. Tijdens de gemeenteraad van 23 juni 2020 en 27 april 2022 deden we de suggestie om op het pleintje voor de verworven kapel Terlinden een replica van de oude wegwijzer te plaatsen. De wegwijzer zorgde mee voor het historische zicht van de kapel. De schepen bevestigde om onze suggestie mee op te nemen binnen het dossier van erfgoedstichting Vlaams-Brabant.
- Graag willen wij verduidelijking met betrekking tot het ontbreken van verwijzingen naar de authentieke wegwijzer in documenten zoals de diagnose- en verantwoordingsnota, het ontwerpbestek, gunningsverslagen, enzovoort.
Antwoord vanwege R. Seghers, schepen: Er werd de voorbije 2 jaar vooral de focus gelegd op de erfgoedovereenkomst, de gunning van de opdracht aan de architecten, het diagnoserapport, de aanvraag van de premies, boomonderzoek, premies groenonderhoud, problematiek lindebomen, opstellen onderhoudslogboek, voorbereiding dossiers restauratie obiits, …
De vraag naar een replica van een wegwijzer is lopende en wordt geformaliseerd binnen de werkzaamheden van ERF.
Er werden in Pepingen reeds 4 wegwijzers gerestaureerd.
2. In de week van 9 februari ontving een deel van de gemeente een bewonersbrief betreffende de wegomleidingen als gevolg van de werkzaamheden aan het kruispunt Eikstraat/Ninoofsesteenweg. Deze brief roept vele vragen op bij de burgers.
- Wordt er twee richtingsverkeer in de Galgenstraat, Termeeren en Beertstraat toegelaten ?
- Wordt er langs beiden kanten van de Kattenholstraat gemotoriseerd verkeer toegelaten ?
Antwoord vanwege S. Beeckmans, schepen:
-Beertstraat: aan kruispunt met N28 staat een bord C2
-Kattenholstraat: geen wijziging aan de rijrichtingen binnen de wegwerkzaamheden
3. Tijdens de gemeenteraad van 28 februari 2023 stelden de oppositiefracties voor om de overige middelen uit het Vlaams noodfonds gelijk te verdelen onder de uitbaters van niet-gemeentelijke zalen. Het voorstel werd weggestemd door de meerderheid.
- Wat gebeurde er met het restant aan corona subsidies voor verenigingen?
Antwoord vanwege R. Seghers, schepen: De vraag ivm de besteding van het restsaldo werd voorgelegd aan de adviesraden. Op hun voorstel werd overgegaan tot de update van EHBO-dozen , de aankoop van een dubbelplooibare brancard, de aankoop van een EHBO-rugzak, branddekens,..
Er was ook vraag naar preventie. In dit kader zullen EHBO -cursussen georganiseerd worden in combinatie met een opleiding AED -toestellen.
Mondelinge vragen vanwege A. De Roubaix, gemeenteraadslid cd&v-fractie:
1. Prijsoffertes
In CBS 16/10/23 wordt er een prijsvraag georganiseerd:
Herstellings- en aanpassingswerken en onderhoud en keuringen van de elektrische installaties gemeentelijke gebouwen en OCMW-gebouwen dienstjaren 2024 eventueel verlengbaar voor 2025, 2026 en 2027 - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en uit te nodigen firma's.
In CBS 15/11/23 wordt deze offerte gestopt en een nieuwe uitgeschreven
In CBS 08/12/23 wordt deze offerte opnieuw gestopt en een nieuwe uitgeschreven
In CBS 08/01/24 is er 1 inschrijving die dan uiteindelijk wordt toegekend.
Deze problematiek werd ook vastgesteld voor andere offertes.
Voor aankoop van asfalt was er ook het zogezegde ‘administratief probleem’ maar was er toch een inschrijving.
In CBS 22/01/24 worden de offertes voor stookolie en strooizout opnieuw geannuleerd en opnieuw aangevraagd om andere redenen.
Graag uitleg omtrent het moeizaam verloop van de offertes?
Antwoord vanwege E. Timmermans, Burgemeester:
Wat die eersten betreft is niet de offerte maar de plaatsing van de plaatsingsprocedure van de prijsvraag.
Deze van de stookolie hebben we gehad tijdens deze gemeenteraad.
Sedert 01/09/2023 worden prijsvragen verstuurd en ontvangen via het nieuwe e-procurment platform van de Vlaamse overheid. Deze nieuwe methode is onbekend bij de inschrijvers. Hierdoor werd er vastgesteld bij meerdere overheidsopdrachten dat er zich geen inschrijvers hadden aangemeld en bijhorend dus ook geen offertes werden ontvangen. Deze overheidsopdrachten werden dan ook met bovenstaande reden telkens herstart.
Het nieuwe e-procurment platform vroeg aan de inschrijvers om een account aan te maken, bijhorende gegevens in te vullen en bijhorende echter waren er vaak technische foutmeldingen op de website waardoor de inschrijver telkens moest herstarten.
Meerdere firma’s gaven dan ook aan dat ze dit hebben geprobeerd maar na het telkens vastlopen van de aanmelding er niet meer de nodige moeite hebben ingestoken. Deze firma’s zijn nadien persoonlijk gecontacteerd door de technische dienst met bijhorende uitleg om het proces te vergemakkelijken.
2. Aanpak zwaar vervoer in de Hoesnaek:
Wij horen en zien dat er in de Hoesnaek ernstige problemen met snelheid en zwaar vervoer zijn.
Wij kaartten dit probleem in het verleden reeds aan op de gemeenteraad van mei en oktober 2023.
Op de gemeenteraad van 23/01/2024 gaven de bewoners van de Hoesnaek een petitie af over de verkeerssituatie in Hoesnaek, 1670 Pepingen.
Op de vergadering van het SC van 29/01/2024 is het besluit van deze petitie een kennisname.
We zijn ondertussen 3 weken verder.
Hoe gaan jullie een oplossing proberen te bieden aan de in de petitie aangehaalde problemen?
Antwoord vanwege S. Beeckmans, schepen:
Dé oplossing die door de vraagsteller zelf werd voorgesteld en die eigenlijk een overname is van ons mobiliteitsplan, nl een zone 30 in het eerste deel van de Hoesnaek, is in uitvoering. De borden zijn door de aannemer deze week geleverd en in de komende weken worden deze geplaatst.
De burgemeester heeft met aantal loonwerkbedrijven al persoonlijk contact gehad en er zal ook er van zodra het seizoen begint een schriftelijke bevestiging verzonden worden.
De metingen blijven doorlopen en ook de politie weet dat er klachten zijn van de buurt.
Mondelinge vragen vanwege L. Decrick, gemeenteraadslid cd&v-fractie:
1. Betreft : Verkeersveiligheid Eeckhoudtstraat
De rioleringswerken brengen voor de Eeckhoudtstraat/Mortagnestraat onvermijdelijk een aantal ongemakken en voor sommigen ook onzekerheden mee.
Ik wil zeker duidelijk maken dat deze iedereen zijn best doet maar we willen toch aandacht vragen voor volgende constructieve suggestie.
Door de afsluiting van de Kleine Bautebrugstraat (inzakking straat) zal er de komende weken maar één uitweg zijn voor de inwoners.
Het bochtige en smalle profiel van de straat, met diepe grachten, is ook bekend.
Verleden week lag een wagen in een gracht en 100-derden meter achteruit rijden is weinig comfortabel en niet zonder gevaar (bv achteruit rijden tot op Molenhofstraat )
Mijn vraag is om volgende ingrepen te overwegen:
Kunnen er in het eerste deel van de Eeckhoudtstraat (vanaf Molenhofstraat) geen 3 à 4 bijkomende passeerstroken worden aangelegd.
Het mogen best bescheiden stroken zijn met een dichtgelegde greppel en wat schrapsel (normaal overvloedig beschikbaar).
Bestaande uitwijkstroken vandaag in gras zouden met schrapsel beter geaccentueerd kunnen worden (vandaag ongebruikt wegens niet duidelijk afgebakend )
Deze veiligheidsmaatregelen zullen ook nuttig zijn voor de latere werken die nog zullen volgen.
Met de werken van de N28 in het achterhoofd zou het zelfs een taak/opdracht moeten zijn voor de aannemer. Bedankt voor een positieve reactie.
Antwoord vanwege E. Timmermans, Burgemeester:
Budget van de N28 was toen zeker niet voldoende.
Er was al aan de technische dienst aan gewerkt vandaag. Er zal ook nog verder, al dan niet samen met de aannemer, worden gewerkt. In de bochten kan ook nog wat worden gedaan.